avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

buna ziua , lucrez la o societate de transport persoane , lucrez in jur de 240 ore lunar, contract de munca pe perioada determinata din data de 21-08-2012 , contractul fiind nesemnat fara stat de plata, fara fisa postului, pe 26-07-2013 mi sa comunicat ca nu am dreptul la concediu fiinca am contract pe perioada determinata, nu am dreptul la ore- le suplimentare platite dublu, ce posa sa fac , varog da-ti un sfat, va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters170300 , utilizator 14:14, 28 Iulie 2013
1. Pana cand este incheiat c.i.m.?

2. Legea garanteaza dreptul salariatilor la concediu de odihna anual platit, indiferent de tipul contractului de munca incheiat.
Angajatorul este obligat sa le acorde salariatilor concediul de odihna la care acestia au dreptul in anul respectiv, in natura. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, insa prin contractele de munca (colective/individuale) sau regulamentele interne se pot prevedea durate mai mari.
Concediul de odihna neefectuat in anul calendaristic pentru care acesta se acorda nu poate fi compensat in bani si nici nu se „pierde”. Daca un salariat nu si-a efectuat integral concediul de odihna din acel an, angajatorul este obligat sa ii acorde zilele de concediu ramase neefectuate pana la sfarsitul anului urmator.

3. Fiind un drept absolut obligatoriu, concediul de odihna nu poate face obiectul vreunei cesiuni sau renuntari, iar durata sa nu poate fi redusa sub limita minima legala nici macar cu acordul explicit al salariatului; orice astfel de cesiune, renuntare sau limitare este nula absolut.

4. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

5. Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara se sanctioneaza cu o amenda de la 1500 lei la 3000 lei, conform art. 260 alin.1 lit. c din Codul Muncii, de catre isnpectorii ITM.

6. In speta, puteti depune o sesizare la ITM si/sau Inspectia Muncii in legatra cu nerespectarea de catre angajator a prevederilor legale legate de munca suplimentara si concediu de odihna.
contractul de munca a fost incheiat in 21-08-2012 pe 3 luni si de atunci a tot fost prelungit pe 3 luni , contractul se termina in luna 09-2013, mentionez NU MI S-A INMANAT NICI UN CONTRACT DE MUNCA PT AL SEMNA, dar am in schim un act aditional pe care l-am semnat in care se specifica ca salarul minim s-a marit de la 700 la 750 .
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare versus concediu odihna adrianacali adrianacali 1. Am acumulat foarte multe ore suplimentare care nu au putut fi recuperate in ultimele 18 luni. Exista vreo modalitate de a-mi fi platite? 2. Desi am foarte ... (vezi toată discuția)
Ccm Gabi10 Gabi10 Este legal Sa se treaca in :1 .CCM o perioada anume in care nu poti sa iti ei concediu de odihna (ex iunie-sept;dec-ian)? 2.sa scoti concediu fara plata? ... (vezi toată discuția)
Bani pentru concediu de odihna razvancococi razvancococi Buna ziua Lucrez la o firma de paza din anul 2012 luna februarie si am o intrebare privitoare la drepturile privind concediul de odihna, in anul 2012, nu am ... (vezi toată discuția)