avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare versus concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare versus concediu odihna

1. Am acumulat foarte multe ore suplimentare care nu au putut fi recuperate in ultimele 18 luni. Exista vreo modalitate de a-mi fi platite?
2. Desi am foarte multe ore suplimentare de recuperat, directorul vrea sa ma forteze sa-mi iau concediu de odihna. Are dreptul sa faca asta? Pot sa las pe anul viitor zile de concediu de odihna? Mentionez ca e vorba de o institutie bugetara...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 10 Noiembrie 2017
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. Pana la 01.07.2017, in sectorul bugetar munca suplimnetara se compnea numai cu ore libere plătite .

3. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.
Exista vreo prevedere legala care sa ma oblige sa iau tot concediul de odihna in anul in curs? Pot sa las o parte pentru anul viitor?
Art.146 C. mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
..........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale ContSters170300 ContSters170300 buna ziua , lucrez la o societate de transport persoane , lucrez in jur de 240 ore lunar, contract de munca pe perioada determinata din data de 21-08-2012 , ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare deavolici deavolici Buna Ziua, Datele problemei sunt urmatoarele: - s-a prestat munca suplimentara in luna august (8 ore) - s-a cerut o zi libera din concediul de odihna in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si ore suplimentare ContSters276586 ContSters276586 Din anul 2012 mi-au ma-i ramas 16 zile concediu de odihna si 55 de ore suplimantare.Am stat acasa pentru sarbatorile de iarna 2012-2013, 7 zile.Mi-au spus de ... (vezi toată discuția)