avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

Este legal Sa se treaca in :1 .CCM o perioada anume in care nu poti sa iti ei concediu de odihna (ex iunie-sept;dec-ian)? 2.sa scoti concediu fara plata? 3.sa treci ca angajatii sunt obligați să vină să faca munca suplimentare? (Desi ei refuza).multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabi10 , utilizator 22:26, 17 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciuna din situatiile mentionate de dvs nu pot fi mentionate in CCM, intrucat incalca prevederile legislatiei in vigoare, si anume:

Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art.153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern

art.120 C.mun.
...
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In CCM incheiat la nivelul firmei nu pot fi mentionate prevederi contrare Codului muncii. CCM se inregistreaza de catre angajator la ITM si cu prevederi ca cele mentionate de dvs. nu va fi inregistrat.
Pentru concediul de odihna al salariatilor se face programare pe toata perioada anului calendaristic.
Concediul fara plata se poate acorda de catre angajator in conditiile prevazute de Codul muncii.
Munca suplimentara este obligatorie numai in caz de forta majora (incendii, explozii, inlaturare urme produse de intemperii, etc.). Daca se efectueaza munca peste program, conform unui acord intre angajator si salariat, in perioada imediat urmatoare, de 30 de zile, trebuie acordate libere corespunzatoare.
Poate fi stabilit un program de lucru de 12 ore cu 24 de ore liber tot in conditiile Codului muncii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii nu reglementeaza conditiile de acordare a concediului fara plata.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. si nu in 30 de zile.

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare versus concediu odihna adrianacali adrianacali 1. Am acumulat foarte multe ore suplimentare care nu au putut fi recuperate in ultimele 18 luni. Exista vreo modalitate de a-mi fi platite? 2. Desi am foarte ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale ContSters170300 ContSters170300 buna ziua , lucrez la o societate de transport persoane , lucrez in jur de 240 ore lunar, contract de munca pe perioada determinata din data de 21-08-2012 , ... (vezi toată discuția)