avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanta + cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanta + cheltuieli de judecata

Buna seara. Prezentare caz : srl depune initial plangere la politie pentru neplata factura. Plangerea (va) ajunge la Parchet. Intre timp, se actioneaza in justitie pentru recuperarea prejudiciului, instanta da castig de cauza pentru plata sumei neachitate + cheltuieli de judecata. Sentinta se investeste cu formula executorie, urmeaza (ar fi urmat) executor judecatoresc. Insa, surpriza. La un an Parchetul dispune (verbal, conversatie telefonica) plata imediata si obligatorie a sumei de catre srl-ul debitor. Politistul care a inaintat cauza la parchet sustine ca poate face mediere numai pentru recuperarea sumei inscrisa pe factura nu si pentru cheltuielile de judecata. Ca atare, am acceptat recuperarea sumei, cheltuielile de judecata, urmand a fi recuperate candva prin executor judecatoresc, dealtfel fiind destul de mici pentru interesul acestora. INTREBARE : politistul avea sau nu datoria sa recupereze INTREAGA suma, inclusiv cheltuieli de judecata sau numai suma neachitata ce a constituit obiectul plangerii ? Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
ardeleanion, utilizator
Cel mai recent răspuns: ardeleanion , utilizator 23:24, 28 Iulie 2013
Politistul nu are treaba cu asa ceva.
Chiar daca fapta nu este infractiune dar debitorul va datoreaza babni acestia nu trebuie returnati.
Avand in vedere ca plangerea a vizat doar neplata unei sume de bani conform facturii, politistul a avut datoria sa recupereze doar aceasta suma.
Cheltuielile de judecata au vizat un alt dosar si nu puteau fi recuperate de politist
Multumesc doamna avocat, multumesc domnul avocat. Era o intrebare exclusiv pentru stiinta subsemnatului. Am optat pentru varianta propusa de politist cu debitorul de fata, adica plata valorii facturii NU si a cheltuielilor de judecata. Exista varianta II, plata valorii facturii si a cheltuielilor de judecata, dar numai prin concursul unui executor judecatoresc. Avand in vedere suma facturii aproximativ 3500 lei, am renuntat sine die la cheltuielile de judecata. Cu multumiri.
Daca instanta civila a dat o hotarare politistul nu are nicio competenta legala sa faca pe recuperatorul.
Banii nu trebuie returnati din cate inteleg eu.
Incercati sa aveti avocat care sa vada actele si sa inteleaga exact daca este cum afirmati sau este o alta situatie de fapt si juridica.
Multumesc domnul avocat. Doresc sa revin cu o suma de detalii privitoare la cazul subsemnatului. Prin urmare, subsemnatul am depus o reclamatie la Politie, reclamatie ce a ajuns prin intermediul politistului X la Parchet. Mi s-a spus ca instrumentarea cazului la Parchet este de lunga durata, 1 an, 1 an si jumatate. Bun. In paralel am depus si la Judecatorie dosar, Cronologic, de la investirea cu formula executorie a sentintei si pana la identificarea unui executor judecatoresc, m-a sunat procurorul de caz si m-a invitat la Politie, la politistul X, cel care a inaintat cazul, pentru recuperarea prejudiciului. Drept urmare, m-am prezentat la Politie, pentru recuperarea debitului si a cheltuielilor de judecata deopotriva. Insa, de fata cu debitorul politistul a afirmat ca ma poate asista la recuperarea debitului in sine, exclus cheltuieli de judecata. In atare situatie, nestiind, necunoscand procedura, m-am multumit cu recuperarea sumei. Cheltuielile de judecata sunt in valoare de aproximativ 60 de lei, prin urmare, am renuntat la executor judecatoresc. Acum, explicandu-mi Dumneavoastra am inteles situatia data la acel moment. Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
ardeleanion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dificultati in recuperare creanta ardeleanion ardeleanion am vandut marfa cu factura, stampilata si semnata de cumparator de 4 luni refuza sa plateasca, invocand indisponibilitate financiara am depus plangere la ... (vezi toată discuția)
Bună seara. În condițiile în care doresc sa fac o plângere ... omkkap omkkap Bună seara. În condițiile în care doresc sa fac o plângere pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești din partea pârâtului în baza ... (vezi toată discuția)
Stramutare cercetare penala AdryKamy AdryKamy Cum pot strămuta cercetarea penală în cazul unui dosar de abandon de familie, cu plangerea depusa la Parchet in urma cu 3ani ? Mentionez ca inculpatul ... (vezi toată discuția)