Buna ziua,
Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare.
Am primit si eu preaviz conform caruia firma se restructureaza, postul meu se desfiinteaza si incepand cu 16 martie ini inceteaza contractul individual de munca si urmeaza sa primesc somaj si un salariu compensatoriu.
Firma are angajata o firma de resurse umane care se ocupa de contracte.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti, eu ar trebui sa ma agit sa pregatesc dosarul pentru somaj sau firma de resurse umane?
De le somaj, am inteles ca iau in calcul ultimele 12 luni lucrate in care s-a cotizat la somaj.
Daca eu lucrez aici din octombrie si in restul anului trecut am lucrat la o alta firma, trebuie eu sa ma duc la firma respectiva si sa-mi dea o adeverinta din care sa rezulte pe fiecare luna cat s-a cotizat la somaj, sau acest lucru trebuie sa-l faca firma de resurse umane??
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu aceste informatii ca sa stiu ce am de facut.
va multumesc mult pt raspuns
va rog dc puteti sa ma mai ajutati intr-o problema
eu am semnat preavizul cu legea 53/2003 art 65 al 1 unde prevede 15 zile de preaviz...
de la insp terit de munca arad mi-a spus ca trebuie sa imi arate contr colectiv de munca al societatii unde se vede cat prevede preavizul dar d-l de la personal a zis ca nu poate sa mi-l arate...
cei de la insp terit de munca arad au zis ca ii pot da in instanta unde ii castig...dar dc eu am semnat...cu 15 zile de preaviz mai pot face ceva?
va multumesc
mirabela82:
1. Cei de la ITM sunt neseriosi in acest caz. Ei se spala pe maini trimitandu-va in instanta. si astfel au rezolvat problema. Intr-adevar cea mai buna solutie este instanta de judecata dar va ia ceva timp. Trebuie sa va adresati Tribunalului din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Litigiile de munca sunt scutite de taxe dar va sfatuiesc sa consultati si un avocat. Chiar daca ati semnat 15 zile preaviz ii puteti da in judecata si sigur veti castiga. Dar actiunea in instanta o puteti face dupa ce primiti decizia de concediere, pentru ca pe aceasta o contestati.
2. Cand ati semnat CIM angajatorul trebuia sa va aduca la cunostinta (si sa semnati pentru asta) si continutul CCM si al Regulamentului intern. Cei de la comp. Personal sunt si ei neseriosi pentru ca CCM este public pentru salariati.
3. Sfatul meu: lasati asa cum este situatia acum, va concediaza, intrati la somaj si va cautati de lucru. In acest timp actionati in judecata pe angajator si cereti intrarea in legalitate (va sfatuieste avocatul cum sa faceti), cereti toate drepturile care vi se cuvin conform CCMUNN pe anii 2007-2010 si chiar si despagubiri (tot avocatul stie cum).
Va doresc succes si tineti-ne la curent cu evolutia lucrurilor!
va mulctumsc
am vb iar la itm si ziceau ca nu o problema faptul ca am semnat
dc fac plangere la ei vin in control si vai d ecapul lor va fi...
in plus de asta cica ei se autosesizeaza cand primesc sctele mele pt concediere dc nu sunt 15 zile le trimit inapoi si biroul de control se autosesezeaza si vin ei in control
am vb cu altcineva mi-a lasat si numele omu si d-l acesta nu mi-a zis nimik ca trebuie sa merg in instanta...
sapt viitoare o sa merg la itm...
d-l cu care am vb...zicea ca in mod normal ar trebui sa vina d-l de la noi de la personal cu o regmentare d eprelungire a acelor 15 zile la 20...acuma eu stii...probabil ca patronul nu se teme pt ca stie ca are pile la itm si va pati nimik
asta e in romania
pastram legatura si va multumesc
Buna seara,
Am fost la fostul loc de munca de unde mi s-a dat foarte prompt adeverinta care-mi trebuie la somaj.
Eu, practic de pe data de 16 martie nu mai lucrez terminandu-se practic acel preaviz de 20 de zile.
Nu am primit drepturile salariale cuvenite pt.perioada lucrata intre 1 si 15 ale lunii martie si nici acel salariu compensatoriu cum este stipulat in preaviz.
Salariile, de fapt, nu le-a primit nimeni din firma, pe motiv ca nu sunt bani, ca trebuie platiti furnozorii, abureala...
Intrebarea mea este: cand ar trebui sa primesc acel salariu compensatoriu conform legii??
Cand voi primi cartea de munca, trebuie sa primesc de la angajator si decizia si fisa de lichidare?
Practic, atunci inchei toate socotelile cu ei, deci cel tarziu atunci ar trebui sa primesc drepturile salariale la zi?
Daca vor invoca faptul ca nu sunt bani si ma vor aburi sa mai astept, ce as putea face sa rezolv situatia?
Va multumesc,
O seara cat mai placuta!
Plata salariilor pentru luna martie se face in luna aprilie , la lichidare ( in cazul in care aveti avans si lichidare) veti primii si salariul pentru zilele lucrate cat si salariul compensatoriu. Pentru a beneficia de somaj cu data incetarii CIM trebuie sa depuneti dosarul in termen de 30 zile de la data incetarii CIM, asa ca faceti demersurile necesare pentru aceasta. Nota de lichidare trebuia semnata anterior datei de incetare CIM. Pentru a urgenta solutionarea problemelor puteti aminiti angajatorului ca puteti face reclamatie la ITM . Incercati sa aflati de la angajator data exacta cand sa va prezentati pentru ridicarea carnetului de munca.
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)