Buna ziua,
Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare.
Am primit si eu preaviz conform caruia firma se restructureaza, postul meu se desfiinteaza si incepand cu 16 martie ini inceteaza contractul individual de munca si urmeaza sa primesc somaj si un salariu compensatoriu.
Firma are angajata o firma de resurse umane care se ocupa de contracte.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti, eu ar trebui sa ma agit sa pregatesc dosarul pentru somaj sau firma de resurse umane?
De le somaj, am inteles ca iau in calcul ultimele 12 luni lucrate in care s-a cotizat la somaj.
Daca eu lucrez aici din octombrie si in restul anului trecut am lucrat la o alta firma, trebuie eu sa ma duc la firma respectiva si sa-mi dea o adeverinta din care sa rezulte pe fiecare luna cat s-a cotizat la somaj, sau acest lucru trebuie sa-l faca firma de resurse umane??
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu aceste informatii ca sa stiu ce am de facut.
Buna ziua,
Am si eu o mare problema daca m-ati putea ajuta dvs.....sotului meu i s-a dat preaviz de 15 zile ( pentru somaj ); insa cei de la societate il obliga sa munceaca cele 15 zile cate 8 ore pe zi. Este corect? Si el mai are cateva zile din concediul de odihna .....a vrut sa si le i-a dar i s-a zis ca se intrerupe preavizul si se efectuaza zilele de concediu si apoi se continua preavizul. Ce parere aveti? Nu stiu daca m-am exprimat fff bine. Va rog dar ar putea sa ma ajute careva cu niste articole care fac referire la cele 2 intrebari ale mele.
Cu multumiri,
Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Pe perioada preavizului isi poate lua CO, fara sa se prelungeasca acesta, daca angajatorul ii aproba. Se poate sa-i aprobe deoarece nu va mai fi nevoit sa-i plateasca c/val CO neefectuat.
buna ziua
din nou va deranjez cu o intrebare
domnul de la personal de la firma nostra mi-a spus azi ca noi nu avem incheiat contract colectiv de munca ca dc imi aduc eu bine aminte nici nu am semnat asa ceva,si ca oricum contractul individual pe care l-am semnat eu la angajare prevede 15 zile si ca acesta din urma bate contractul colactiv d emunca pe plan national.
si ca oricum contr colectiv de munca pe plan national e numai pt anumite firma care sunt afiliate la animite sindicate si ca firma noastra nu e afiliata la aceste sindicate deci in cazul meu nu se poate aplica preaviz de 20 de zile lucratoare
va dati seamna ca de acel salariu compensatoriu nici nu am mai deschis discutia pt ca probabil nici nu poate fi vorba sa beneficiez
va multumesc si ast raspuns
Art. 247. [C.mun. prevede ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
De asemenea, art.241 C.mun. , art.11 din Legea nr.130/1996 prevad ca clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Art.8 alin.3 din Legea nr.130/1996 prevede ca contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
Prin urmare, termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare in cazul concedierilor.
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)