avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citire contoare apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citire contoare apa rece

Buna ziua,

As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe data de 24, administratorul introduce in cutia postala niste hartii cu un tabel pe care lunar, fiecare apartament isi da citirea la contoarele de apa rece (bucatarie/baie), scriind cati mc de apa au consumat. Pe hartia respectiva mai scrie ca cine nu da citirea pana in data de 26 ale lunii va plati la pausat, adica 8,8 mc apa /persoana. Exista luni cand anumite apartamente nu isi dau citirea deloc, sau dau citirea gresit, sau sunt plecate familiile in concediu. Astfel, numarul total de mc declarati difera de nr. total de mc consumati (citit de un reprezentant al companiei apa, de la un contor "central", al scarii noastre). Vi se pare normal ca diferenta de apa sa fie platita de toate apartamentele, inclusiv de mine?adica eu sa platesc ce nu consum? Legal, pot fi obligat sa platesc ce nu am consumat?

I-am spus administratorului sa vina cu seful scarii si sa faca citiri prin sondaj la anumite apartamente si mi-a spus ca legal nu poate sa intre in casa omului, daca acesta nu ii da voie; nu stiu daca e adevarat si nu stiu daca nu cumva intra in obligatiunea administratorului sa faca asta.
Mi-a mai spus ca exista proprietari care sunt plecati in concediu si nu pot da citirea (ii inteleg), astfel ca pana la urma a stabilit el ca cine nu da citirea timp de 3 luni consecutive va plati la pausat, si nu cum scrie mai sus, ca cine nu da citirea lunar pana pe 26. De asemenea, el mai sustine si scenariul ca daca cineva e plecat in concediu, exista si cazuri in care apa tot se consuma, intrucat, citez, "cred ca in 99% din cazuri sunt probleme cu robinetii la baie si curge apa aiurea". Eu nu cred acest scenariu; ce ar insemna... ca pe o scara cu 32 apartamente, in toate ar exista probleme si doar in al meu, in care stau si stiu ca nu-s probleme, nu? In fine, plus alte vrajeli..

Problema este ca aproape in fiecare luna se platesc intre 8-10 lei / apartament, reprezentand 'Diferenta apa'. Cred ca marea problema povine din faptul ca multi dau citirea gresit sau multi nu o dau deloc (chiar daca sunt acasa).
Eu tin la banii mei si sincer m-am saturat. De aceea va intreb, legal cam ce s-ar putea face ca eu sa platesc exact cat consum si sa evitam sa platim aceasta diferenta?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
Roger25, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:28, 30 Iulie 2013
Initial montarea apometrelor s-a facut deodata la majoritatea locatarilor dintr-o scara. Poate au mai ramas cativa necontorizati care si-au montat aceste apometre ulterior sau deloc.

De aceea eu am sustinut ca actiunea de verificare se poate organiza de catre conducerea asociatiei, stiindu-se data montarii initiale sau a verificarilor anterioare.
Pentru cei care sunt inca in perioada de garantie metrologica se face o exceptie, dar li se pune in vedere sa-si faca aceasta verificare individual, la termenul respectiv sau sa-si faca verificarea o data cu ceilalti, urmand ca viitoarea verificare sa o faca tot la comun cu ceilalti.

Ar fi ideal ca administratorul sa aiba o evidenta stricta a garantiei** fiecarui apometru, dar asta se intampla foarte rar. Apometrele fiind un bun personal, fiecare proprietar este dator sa-si aiba propria evidenta si sa poata decide daca face verificarea o data cu ceilalti sau mai poate astepta, evident prezentand fisa apometrelor neiesite inca din perioada de garantie metrologica.

**Pentru necunoscatori garantia metrologica nu este acelasi lucru cu garantia aparatului in sine.

Roger25 a scris:
Da, ok, si de unde stiu eu, ca locatar, cand le expira lor verificarea metrologica?

Fiecare proprietar stie cand expira verificarea metrologica a apometului sau pentru ca are buletinul de verificare in casa.
Administratorul asociatiei trebuie sa solicite fiecarui proprietar o copie a buletinului de verificare metrologica in momentul montarii apometrului sau a reverificarii metrologice la 4-5 ani.
Un proprietar nu are de unde sa stie cand expira verificare metrologica a apometrelor altor proprietari decat daca-l intreaba pe proprietar sau pe administrator.
La noi in asociatie din momentul cand si-a montat primul proprietar apometru si pana si-a montat ultimul au trecut vreo 10 ani. In aceasta perioada unii au platit conform apometrelor (din ce in ce mai multi in fiecare an) iar altii estimativ, pausal sau in functie de numarul de persoane.
Dar chiar si dupa ce si-au montat toti apometre (in cei 10 ani), la 3-4 luni tot mai apare un apometru nou din diferite cauze: se blocheaza cel vechi, este urat si noul proprieta schimbandu-si instalatia schimba si apometrele, la verificare metrologica de 5 ani se constata ca este defect s.a.m.d. Asa ca din aproximativ 300 apometre rar se inampla sa le expire verificarea metrologica la mai mult de 5-6 intr-o luna, poate cate 1-2 la o scara.
A expirat verificarea metrologica... vine ala care ti-a montat contorul (cu un anunt in prealabil, desigur) si ti-l verifica.

Fiecare proprietar si-a montat apometrul cu alti meseriasi, neexistand obligatia ca apometrele sa fie montate de aceeasi firma sau acelasi meserias. Ala care a montat poate e oale si ulcele, iar proprietarii dintr-o asociatie nu cred ca au contract de mentenanta cu cineva pentru aceste apometre. Iar de verificat, de regula nu le verifica cel ce le monteaza si demonteaza. Verificare se face intr-un laborator de catre altii si nu de instalator.

Ok.. eu mi-am cumparat apartamentul de la fostul proprietar acum 2 ani, nu am in documentele casei nimic relativ la apometre (sau cel putin nu mi-a dat el). Ce fac in cazul asta si de unde stiu cand imi expira verificarea metrologica?
De asemenea, daca ar fi sa mi se faca din nou verificarea, cat m-ar costa? se face pe cheltuiala mea?
Despre apometre, ati putea sa-l intrebati pe fostul proprietar, daca aveti un numar de telefon de-al lui.

Verificarea metrologica costa in jur de 17-22 lei / apometru (depinde de firma) daca o faceti la nivel de asociatie. Daca o faceti individual pretul ajunge si la 25 lei / apometru.
Da, costurile le platiti dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente elvirazaharia elvirazaharia Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 ... (vezi toată discuția)
Diferenta contor, buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar ... genigeni genigeni diferenta contor, Buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar diferenta de contor desi am apometru in apartament...ex.luna asta 1 metru la care se adauga ... (vezi toată discuția)
Bloc nou cu trei apometre principale marinicafarafrica marinicafarafrica Buna tuturor. De curind am aflat ca avem la bloc nou de 7 luni pierderi de apa de 800 mc. Noi avem ca orce bloc cite un apometru principal la fiecare scara , ... (vezi toată discuția)