avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legalizare sentinta civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Legalizare sentinta civila

Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri legate de legalizarea unei sentinte.
Am facut o plangere impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, privind circulatia fara rovinieta. Am solicitat anularea PV, ca fiind netemeinic si nelegal. Mi s-a dat castig de cauza, solutia a aparut pe site-ul judecatoriei, urmeaza sa mi se comunice sentinta. Cauza s-a judecat la Judecatoria Cornetu, eu sunt din Mangalia.
Va rog sa-mi spuneti:
1. Se poate trimite prin posta cererea de legalizare a sentintei cu mentiunea " definitiva si irevocabila", sau trebuie sa ma deplasez personal sa o depun?
2. Exista un model tip de cerere actualizat?
3. Ce acte insotesc cererea?
4. Sentinta pe care urmeaza sa o primesc este o copie sau este originala?
5. Care este cuantumul taxei judiciare de timbru in acest caz?
6. Care este valoarea timbrului judiciar?
7. Exista un model tip de cerere actualizat?
Va multumesc anticipat pentru amabilitate.
Sorin T.
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 13:55, 1 August 2013

1Cererile eliberate de instantele judectoresti de copii de pe hot.judecatoresti cu mentiunea ca sunt definitive-5 lei ptr fiecare exemplar de copie.
2Nu mai exista timbru judiciar.
3.Aveti nevoie doar de copii de pe hot jud. (cate exemplare doriti dv) , cererea ,taxa de timbru.
4.Puteti sa o expediati prin posta, dar de ridicat trebuie s a o ridicati personal.
Va multumesc pentru raspuns, dar va rog sa-mi mai spuneti:
- unde se achita cei 5 lei pentru fiecare exemplar de copie? merge si la CEC sau doar la Trezorerie?
- care este cuantumul taxei judiciare de timbru in acest caz?
In ceea ce priveste faptul ca trebuie sa ridici personal sentinta legalizata de la Judecatoria cu pricina, mi se pare ridicol. In cazul meu costul deplasarii de la Mangalia la Cornetu, pentru a ridica sentinta, este mai mare decat amenda pe care am contestat-o.
O sa pun in plic, alaturi de cerere, timbrele necesare care sa acopere costurile serviciilor postale si o sa apelez la bunavointa functionarului public de acolo pentru a mi se remite sentinta legalizata . Sper sa mearga, dar avand in vedere ca traim in "tara tuturor posibilitatilor", te poti astepta la orice.

Taxele judiciare de timbru se platesc de debitorul taxei in numerar, prin virament sau in sistem on-line, intr-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru”, al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social. Costurile operatiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxa judiciara de timbru sunt in sarcina debitorului taxei.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pentru majorare pensie alimentara Alina2011 Alina2011 Buna ziua! As dori sa stiu ce trebuie sa contina dosarul pe care il depun la tribunal. Eu am hotararea de divort initiala si cu cuantumul pensiei, in forma ... (vezi toată discuția)
Investire sentinta MihaDrag MihaDrag buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)
Legalizarea sentintei exoticbeauty1 exoticbeauty1 Buna ! Am avut un divort de acord comun(fara bunuri fara copii) in luna februarie la judecatorie Cornetu,saptamana trecuta a venit comunicare hotarare civila ... (vezi toată discuția)