avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Trei intrebari despre mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Trei intrebari despre mediere

1.informarea despre mediere e gratuita,dar medierea?Puteti sa-mi spuneti concret cam cat costa?Puteti da un exemplu,doua?
2. Daca procesele "clasice" se spune ca dureaza mult(nu se iau masuri sa dureze putin!...), medierea va rezolva cazul, problema reclamantului in timp scurt(cam cat timp ?!)?!Tot ...in ani de zile?!
3. La mediere trebuie sa-mi caut avocat?
Va multumesc.
Aha,am inteles,multumesc.
cyan a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

(...) mediatorul de multe ori nu are studii juridice :O si pot aparea tot felul de probleme la instanta.


Atunci cum poate un mediator sa medieze cazuri de talharii, agresiuni, divorturi, contraventii la regimul circulatiei, violuri, etc.?

Parerea mea este ca toti mediatorii trebuie sa aiba studii juridice.
Nu poti sa te duci la un mediator care are studii de inginerie sa medieze un divort.
Am citit pe un site un protest al mediatorilor adresat CSM deoarece printr-o lege s-a adaugat ca pot fi mediatori si notarii, avocatii, procurorii, consilierii juridici, judecatorii adica tocmai cei ce au studii juridice.
Motivatia era ca profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice!
Nu am nimic cu mediatorii, dar intreb ca si mai sus, cum poate un mediator sa medieze un divort sau o agresiune daca nu are studii juridice?
Cred ca mi-am pus toti mediatorii in cap!:)
Cred ca cel mai bine era ca aceasta profesie sa fie suplimentara fiecarei meserii in parte, un expert contabil sa fie mediator in cazurile privind litigiile comerciale, un expert tehnic auto sa fie mediator in cazul accidentelor rutiere, un expert criminalist sa fie mediator in cazurile de viol sau agresiune si tot asa mai departe.



Asa e legea stimate domn....nici eu, nici colegul meu, nu o putem modifica.
app de mesajul editat intre timp:
Talharia nu se mediaza, e infractiune la care actiunea penala se pune in miscare din oficiu si aici intervin Parchetul Politia, etc. Violul doar daca e pe 197 alin.1.
Pentru partea penala, se pot media numai acelea in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, nu la toate infractiunile.
Contraventii? Cum sa mediezi o contraventie? Nu exista mediere cu statul in materie administrativa, cititi legea nr 192/2006.

Ati citit prost articolul respectiv. Magistratii, notarii si executorii nu pot fi mediatori, exista incompatibilitate. Avocatii pot fi doar daca isi dau examenul de mediator, altfel spus o singura persoana are doua profesii.
Ce ati citit dumneavoastra se refera la procedura de informare a asupra avantajelor medierii, care e o alta mancare de peste. Adica toti pot fi "buletine informative" cu privire la "cat de bine e sa te mediezi, decat sa te judeci". Mai pe romaneste, procedura asta inseamna ca cineva iti povesteste ce inseamna medierea, nu te si mediaza cu cealalta parte.
Procedura medierii in sine nu poate fi realizata decat de un mediator.


Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Mihaela Enache, Avocat
Medierea nu este o activitate de consultanta juridica. Pentru a se asigura ca nu insereaza in procesul verbal o tampenie acesta poate apela un specialist in drept sau in orice alt domeniu este necesar.
Medierea expoateaza capacitatea de conciliere, de compromis a partilor, un psiholog ar avea un succes scontat aici..
Da, e adevarat. Un psiholog poate scoate din oameni ce e mai bun si sa ii faca sa se inteleaga. Ideal pt el ar fi sa ii redacteze un cunoscator de chestii juridice acel acord de mediere, ca sa nu existe probleme la notariat sau la instanta (cum au mai fost)
Imi puteti da un exemplu de problema dintr-un acord de mediere aparuta in fata unui notar?

Alte discuții în legătură

Medierea si contractele pe care le poate incheia mediatorul ONEA21 ONEA21 cine poate sa- mi spuna ce fel de contrcte de mediere se pot incheia la un cabinet de mediere. (vezi toată discuția)
Partaj pe cale amiabila okidoki0809 okidoki0809 Am divortat acum 4 ani pe cale amiabila fara sa facem partajul. Acum dorim sa facem partajul , tot pe cale amiabila. Va rog sa-mi spuneti care este cea mai ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere blue51 blue51 Buna ziua! Dupa terminarea divortului,urmeaza partajul,conf legii 192/2006 act in august,acesta trebuie initiat mai intai la mediator. Pana aici am ... (vezi toată discuția)