cyan a scris:
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
(...) mediatorul de multe ori nu are studii juridice :O si pot aparea tot felul de probleme la instanta.
Atunci cum poate un mediator sa medieze cazuri de talharii, agresiuni, divorturi, contraventii la regimul circulatiei, violuri, etc.?
Parerea mea este ca toti mediatorii trebuie sa aiba studii juridice.
Nu poti sa te duci la un mediator care are studii de inginerie sa medieze un divort.
Am citit pe un site un protest al mediatorilor adresat CSM deoarece printr-o lege s-a adaugat ca pot fi mediatori si notarii, avocatii, procurorii, consilierii juridici, judecatorii adica tocmai cei ce au studii juridice.
Motivatia era ca profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice!
Nu am nimic cu mediatorii, dar intreb ca si mai sus, cum poate un mediator sa medieze un divort sau o agresiune daca nu are studii juridice?
Cred ca mi-am pus toti mediatorii in cap!:)
Cred ca cel mai bine era ca aceasta profesie sa fie suplimentara fiecarei meserii in parte, un expert contabil sa fie mediator in cazurile privind litigiile comerciale, un expert tehnic auto sa fie mediator in cazul accidentelor rutiere, un expert criminalist sa fie mediator in cazurile de viol sau agresiune si tot asa mai departe.
Asa e legea stimate domn....nici eu, nici colegul meu, nu o putem modifica.
app de mesajul editat intre timp:
Talharia nu se mediaza, e infractiune la care actiunea penala se pune in miscare din oficiu si aici intervin Parchetul Politia, etc. Violul doar daca e pe 197 alin.1.
Pentru partea penala, se pot media numai acelea in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, nu la toate infractiunile.
Contraventii? Cum sa mediezi o contraventie? Nu exista mediere cu statul in materie administrativa, cititi legea nr 192/2006.
Ati citit prost articolul respectiv. Magistratii, notarii si executorii nu pot fi mediatori, exista incompatibilitate. Avocatii pot fi doar daca isi dau examenul de mediator, altfel spus o singura persoana are doua profesii.
Ce ati citit dumneavoastra se refera la procedura de informare a asupra avantajelor medierii, care e o alta mancare de peste. Adica toti pot fi "buletine informative" cu privire la "cat de bine e sa te mediezi, decat sa te judeci". Mai pe romaneste, procedura asta inseamna ca cineva iti povesteste ce inseamna medierea, nu te si mediaza cu cealalta parte.
Procedura medierii in sine nu poate fi realizata decat de un mediator.