avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprirea pensiei pe 461cpc. rog raspunsul unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

poprirea pensiei pe 461cpc. rog raspunsul unui specialist

Rog raspunsul unui specialist in interpretarea unui articol de lege pe baza caruia mi se face poprire din salariu. In fapt, este vorba de o sentinta definitiva si executorie pentru plata pensiei de intretinere. In aceasta se specifica doar ca urmeaza sa platesc - inclusiv retroactiv - 32 % din venitul net.
Nu s-a formulat in textul sentintei cuvantul "proprire" si nici societatea la care lucrez nu este mentionata.
Specific - fara mare importanta in speta in sine, ci doar pentru a nu-mi atrage antipatia Dvs, ca inteleg ca voi fi obligat sa platesc aceste sume, am si facut plata prin mandat postal - in disputa fiind doar sumele pe care le-am platit personal mamei copilului si care mi-au fost retinute deja din salariu - ca ma intereseaza raspunsul Dvs. pentru o banala adeverinta de salariu, absolut necesara la banca in vederea obtinerii unui credit si in care este obligatoriu trecuta si poprirea pensiei de intretinere, de 8 milioane lei, ceea ce imi anuleaza practic orice sansa de obtinere a creditului.
Ca novice, am "rascolit" codul de procedura civila si am gasit - referitor la poprire - doua texte, care ma pun in incurcatura. Le redau mai jos:
ART. 453
(...)Aceasta poprire se va face dupa o cerere ce creditorul va adresa la judecatoria domiciliului celui de al treilea sau al datornicului.
si:
art 461
"Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere, cind executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri din munca prevazute in art. 409, instanta care a emis titlul executor va dispune din oficiu efectuarea popririi.
In aceste cazuri poprirea este executorie, fara a mai fi supusa validarii, tertul poprit fiind obligat sa plateasca creditorului suma retinuta din salariul sau celelalte venituri din munca ale debitorului, prevazute in art. 409, dupa 5 zile de la data cind era datorata plata lor".
Cerandu-mi scuze pentru textul mult prea lung, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. In conditiile in care, in sentinta, nu se specifica cuvantul "poprire" si nici societatea nu este mentionata, se poate face aceasta poprire?
2. Pot opri, pentru o scurta perioada de timp, oprirea din salariu?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 18:03, 6 Mai 2005
Cererea de infiintare a popririi se face la executorul judecatoresc de la domiciliul debitorului sau de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru intreruperea popririi se poate ajunge la un acord cu creditorul , acesta face o adresa la executorul care a infiintat poprirea pentru ridicarea acesteia.
In primul rand, textele invocate de dvs nu mai corespund, nici ca numerotare si nici ca text cu cele in vigoare la momentul actual.
In privinta puterii executorii a titlului prin care se incuviinteaza plata sumelor datorate cu titlu de intretinere, interpretarea este insa identica: ori instanta dispune, dupa ramanerea definitiva a hotararii, infiintarea popririi ( care este posibil sa nu va fie comunicata) , ori creditorul se adreseaza instantei/executorului judecatoresc pentru infiintarea popririi. ( pentru hotarari ulterioare anului 2000). Indiferent de modalitatea in care s-a infiintat insa, dvs nu puteti scapa de ea, sau nu o puteti face sa "dispara" de pe "fluturas" decat dupa obtinerea acordului creditorului sau al instantei, ori desfiintand poprirea, ori efectuand plata anticipata/ indicand alte surse de venit / angajandu-va sa faceti plata de buna-voie cu dare de cautiune-oferirea de garantii s.a. modalitati asemanatoare care tind la realizarea scopului popririi ( indestularea creditorului) si modificarea modalitatii de executare.
Poprirea poate fi 1 / 3 max. 1 / 2 din salariu, 8.000.000 lei?.....
poate fi si 1/4.
Se retine procent din veniturile realizate si poate fi oricat de mare, dar nu mai mic decat procentul respectiv retinut din salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu magdalenacucu magdalenacucu Buna ziua, Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu? (vezi toată discuția)
Poprire gavry gavry Va rog sa imi cum procedez in urmatoarea situatie.Daca un salariat are poprire, i se retine 1/3 din salar dar nu a terminat de platit suma respectiva si ... (vezi toată discuția)
Cat se poate popriri din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)