avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces granituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces granituire

Buna seara,
Am pe rol un proces de granituire cu o vecina care sustine ca hotarul dintre noi ar trebuie sa fie situat in alta pozitie, desi stilpii din extremitati nu au fost nicodata miscati, iar pe hotar sunt 2 constructii lipite, casa vecinei si o magazie de a mea, cam pe 1/2 din lungimea contructiei vecinei. Magazia mea a fost construita acum mai bine de 20 de ani.
Ca si inscrisuri, vecina a adus printre altele, documentatia sa cadastrala in care apare un gard inexistent pe teren, la 10 cm de peretele constructiei ei. Judecatorul a acceptat proba cu martori, si expertiza topo si in constructii.
Expertiza topo a fost efecuata, am vazut raportul, si pozitioneaza stilpii pe locatia actuala, dar ne dezavantajeaza prin prezentarea in raport a unei dimensiuni a curtii vecinei mai lunga decit cea din documentatia cadastrala, si care daca ar fi reala, ar trebui sa plaseze stilpul granitei cu inca 10 cm spre curtea noastra, in plus de cei 10 eronat prezentati in documentatia cadasrtala.
Expertiza in constructii a facut vizionarea si a lansat ipoteza ca deoarece vecina are streasina iesita in exteriorul peretelui pe partea de constructie care nu e lipita de magazie mea, vecina ar trebui sa beneficieze de un gard cel putin pina la nivelul streasinei. Deocamnadata raportul nu a fost predat judecatoriei inca.
Deoarece pe parcursul derularii procesului am observat ca documentatia cadastrala a vecinei contine abateri grave care afecteaza proprietatea noastra, am depus de curind plingere la Procuratura pentru investigarea circumstantelor.
Date fiind cele de mai sus, ce ne recomandati:
=legat de expertiza topo, ar trebui sa o contestam sau nu?
=expertiza in constructii sunt hotarit sa o contest, nu cred ca exista vreo lege care sa permita expertului sa recomande repozitionarea hotarului.
=cum putem accelera investigatia Procuraturii astfel incit sa putem obtine o suspendare a procesului pina la refacerea documentatiei cadastrale a vecinei in conformitate cu realitatea din teren.
Va multumesc
Catalin
Cel mai recent răspuns: cata01 , utilizator 14:29, 17 Martie 2009
Expertiza topografica ar putea fi contestata de catre dvs , mai mult ati putea solicita efectuarea unei noi expertize.
(eventual solicitarea unui supliment de expertiza care sa lamureasca situatia faptica ,dar mai indica ar fi prima varianta).
Similar, pt motive temeinice , puteti contesta si expertiza in constructii.


Din punctul meu de vedere , instanta de judecata trebuie sa -si exercite un rol activ in vederea verificariii veridicitatii informatiilor cuprinse in respectivele inscrisuri.


Daca s-ar intrunit contitinutul constitutiv al unei infractiuni , ar putea fi sesizate fie Politia , fie Parchetul...


Mult succes.
Noi ne putem face datoria de a contesta o expertiza, nu inteleg care sunt insa modalitatile de a impulsiona Instanta sa joace acest rol activ despre care vorbiti. Ce am pea face in plus de a depune contestatia? ce mai putem cere?

Legat de elementele constitutive ale infractiunii, ma intereseaza sa atac cadastrul vecinei in primul rind, in principal pe motivul:
-intre casa si " presupusa" pozitionare a hotarului este evidentiat un spatiu de 10 cm;
-materialul din care se specifica ca ar fi construit gardul este lemn, pe cind de fapt, acolo unde exista, acest gard este din plasa de sarma; foarte relevant din punct de vedere al continuitatii gardului.
Sunt aceste motive suficiente?

Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna , 1. deoarece nu se poate altfel vrea sa execut personal ... lost1989 lost1989 Buna , 1. Deoarece nu se poate altfel vrea sa execut personal gardul pe limita de propietate ( grantuire, mejda) care sa fie mejda/grantuirea intre 2 ... (vezi toată discuția)
Gard facut pe proprietatea vecinului din greseala? marian_81 marian_81 Buna ziua, am facut un gard dupa ce terenul a fost parcelat, .erau semne pe parcela mea, dar ca sa fiu sigur am mai facut o masurare cadastrala care a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am construit in urma cu 4 ani, lipit de spatele casei ... TironAlex TironAlex Buna ziua! Am construit in urma cu 4 ani, lipit de spatele casei si lipit de gardul comun cu 3 vecini (gard din bca de 15 cm), o anexa cu structura de lemn, ... (vezi toată discuția)