avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - contract de munca in Spania (pensionar)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - contract de munca in Spania (pensionar)

daca sunt in pensie anticipata partial cu penalizare si lucrez in spania cu contract de munca,pot lua somaj de aici? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 6 August 2013
Persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu veniturile din salariu.

In Spania există două tipuri de subvenţii pentru şomaj: indemnizaţia de şomaj şi ajutorul suplimentar de şomaj.
1.Indemnizaţia de şomaj se acorda pentru cei care au lucrat mai mult de 360 de zile în ultimii şase ani

2. Ajutorul suplimentar de şomaj care se acorda pentru cei care au lucrat mai puţin de 360 de zile în ultimii şase ani
am deja 2 ani de cand lucrez aici,ideea era daca pot lua somaj de aici fiind in pensie anticipata cu penalizare in tara
In spania, indemnizaţia de şomaj se acorda pentru cei care au lucrat mai mult de 360 de zile în ultimii şase ani

In termen de 15 zile lucrătoare de la data concedierii sau încetarea contractului de muncă (exclus demisia), solicitantul trebuie să depună dosarul la cel mai apropiat Oficiu al forţelor de muncă, cel de care aparţine.

Pentru a avea dreptul la indemnizaţia de şomaj, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
- să fie afiliat la Asigurările Sociale
- să fie în situaţie legală de şomaj
- să semneze declaraţii de căutare continuă a unui loc de muncă, de disponibilitate şi acceptare a unei încadrări corespunzătoare
- să fi contribuit la Asigurările Sociale o perioadă de cel puţin 360 de zile în ultimii şase ani
- să nu fi împlinit vârsta de pensionare

Lista documentelor ce trebuie prezentate (pot fi cerute şi alte acte):
1. cerere-tip pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj „Impreso de solicitud”
2. NIE, original şi fotocopie (Certificatul de cetăţean comunitar)
3. formular-tip în care se completează numărul contului bancar în care se va vira indemnizaţia de şomaj, vizat apoi de banca respectivă pentru confirmarea corectitudinii datelor „Impreso de domiciliación bancaria”
4. formular-tip de la Ministerul Finanţelor „Comunicación de datos al pagador” ce trebuie completat cu datele personale ale solicitantului, de exemplu numărul de copii, pentru a fi aplicat baremul de impozitare corespunzător
5. declaraţie de căutare continuă a unui loc de muncă şi de participare la cursurile de formare şi reorientare profesională organizate de Oficiul forţelor de muncă: „Compromiso de actividad”
6. autorizaţie pentru a împuternici Oficiul forţelor de muncă să consulte informatic diverse date fiscale personale deţinute de Circa Financiară: „Autorizacion”
7. adeverinţă completată, semnată şi ştampilată pentru ultimele 180 de zile cotizate la Asigurările Sociale; solicitantul va cere acest act firmei sau firmelor la care a lucrat în ultimele şase luni: „Certificado de empresa”
8. TC-2 pentru ultimele 180 de zile cotizate (fotocopii); documentele se obţin tot de la firma angajatoare
9. ultima adeverinţă de salariu şi fotocopii după fiecare document care atestă fiecare relaţie de muncă încheiată în ultimele şase luni
10. documentele care demonstrează situaţia legală de şomaj: contractul de muncă şi scrisoarea de concediere, sentinţa juridiară, etc.

Pentru 12 luni de zile cotizate la Asigurările Sociale, solicitantului îi corespund 4 luni de șomaj. Perioada maximă de acordare a indemnizaţiei de şomaj nu poate depăşi 720 de zile.

Perioada cotizată în ultimii şase ani Durata de acordare a subvenţiei
De la 360 la 539 de zile 120 de zile
De la 540 la 719 de zile 180 de zile
De la 720 la 899 de zile 240 de zile
De la 900 la 1.079 de zile 300 de zile
De la 1.080 la 1.259 de zile 360 de zile
De la 1.260 la 1.439 de zile 420 de zile
De la 1.440 la 1.619 de zile 480 de zile
De la 1.620 la 1.799 de zile 540 de zile
De la 1.800 la 1.979 de zile 600 de zile
De la 1.980 la 2.159 de zile 660 de zile
Peste 2.160 de zile 720 de zile

Cum se calculează suma cuvenită ca indemnizație de șomaj ?

Cuantumul sumei ce revine fiecărui șomer care are dreptul la indemnizație de șomaj depinde de contribuțiile plătite de acesta la Asigurările Sociale în ultimele 180 de zile lucrate. În primele șase luni de șomaj, va primi un procent de 70% din media sumei luate ca baza de impozitare în ultimele 180 de zile, iar începând cu luna a șaptea, va primi 60%.

Legea stabilește o sumă minimă și una maximă ce se poate acorda ca indemnizație de șomaj, indiferent de salariul avut. Indemnizația minimă (pentru anul 2009) nu poate fi mai mică de 492,08 euro/lună, în cazul în care muncitorul nu are copii, și de 658,16 euro/lună, în cazul în care are cel puțin un copil în întreținere. Suma maximă (pentru anul 2009) nu poate fi mai mare de 1.076,44 euro/lună, în cazul în care muncitorul nu are copii în întreținere, de 1.232,22 euro/lună, în cazul în care are un copil, și de 1.383,99 euro/lună, dacă are doi sau mai mulți copii în întreținere.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ue ionut214 ionut214 Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)
Formular e 301 radutacostel radutacostel Buna seara! Ma numesc Raduta Costel intrebarea mea este daca platesc contributia la casa de pensii pot beneficia de somaj in Spania? Ma ajuta Formularul E 301 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - pensie N_&_K_43 N_&_K_43 ce conditii trebuie sa indeplinesti, sa iesi la pensie la cerere,care va fi cuantumul pensiei si varsta la care poti iesi la pensie la cerere?? (vezi toată discuția)