avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu legatar universal

Buna ziua am si eu o intrebare pentru care va multumesc anticipat pentru raspuns.In 1997 vara mea care a fost legatar universal in testamentul lasat de tatal meu unde era stipulat si ca are o fiica , m-a chemat pentru succesiune dupa acesta .Eu acolo am spus ca testamentul este un fals si ne-am dus in instanta.La un moment dat datorita faptului ca nu mai aveam bani am cazut de acord sa facem o tranzactie in care ea a dobandit toate bunurile tatalui meu reprezentand terenuri,casa la tara ,loc de veci,etc. fiind de acord sa imi lase mie in totalitate apartamentul din Bucuresti.Acum au mai aparut dupa mama 2 ha de pamant si 1/3 dintr-o casa de la tara .trebuie sa impart si aceste lucruri cu ea?
Specific ca mama a decedat prima si nu am dezbatut succesiunea cu tatal meu.ulterior a murit si tatal meu lasand acel testament.Are drept in continuare?
Multumesc din nou pentru amabilitatea Dumneavoastra de a-mi oferi sfaturi pertinente in conformitate cu legea.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
slivneanu2001, utilizator
Nu avea cum sa le ia caci apartineau mamei dvs cat era in viata, legatarul vine ca mostenitor dupa tatal dvs, la mostenirea mamei!
la data emiterii testamentului mama decedase de 6 luni.Cand m-a dat in judecata practic cele 2 ha erau in patrimoniul tatalui meu .de aceea nu stiu de ce nu le-a adus in discutie atunci in 1997.Dar nu pot ataca testamentul acum,daca au trecut 17 ani de la decesul tatalui meu?Multumesc anticipat pentru amabilitate.
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
slivneanu2001, utilizator
V-a costat cam scump LIPSA unui avocat la vremea când trebuia şi încă vă mai costă.

Toată averea tatălui dvs. (dacă testamentul era un fals) sau în cel mai rău caz jumătate din ea (rezerva succesorală) aţi aruncat-o aiurea, făcând "economie" la onorariul de avocat.

Staţi "liniştită" nu sunţeţi singura. Cam aşa face tot românul. Se "descurcă" singur cu MOARTEA care deschide succesiunea aceluia la care e chemat. Pierderile le vede mai târziu. ªi dacă se întâmplă să nu fi ocolit avocatul, vede DOAR onorariul (cheltuiala), fiindcă pierderile evitate de avocat (= câştig) oricum nu se mai văd.

Dar ce să mai teoretizăm că oricum nu foloseşte la nimic...

Un răspuns corect şi complet la intrebarea dvs. ar putea fi dat doar de acela care ar studia dosarul în care v-aţi judecat şi mai ales TRANZACŢIA pe care aţi încheiat-o în acel dosar.

Eu, "ghicind în zaţul de cafea", cred că apartamentul era ªI al mamei (bun comun) nu doar al tatălui şi din această pricină vi s-a dat prin partaj fără ca testamentul (legatul UNIVERSAL) să fi fost clintit în vreo virgulă.

Legatul UNIVERSAL conferă vocaţie la întreaga moştenire (universalitatea patrimoniului defunctului = tot ce avea în clipa morţii. Atenţie! Tot ce avea, nu ceea ce vreau eu să văd că avea).

Tatăl dvs. avea în clipa morţii şi 1/4 din averea soţiei sale. (= cota succesorală a soţului supravieţuitor) aşa cum AVEŢI şi dvs. 3/4 din averea mamei (indiferent când aţi ales să vedeţi ce aveţi).

Asta-i marea confuzie ce se face între momentul DESCHIDERII succesiunii (MOARTEA deschide succesiunea) şi momentul în care moştenitorii aleg să mergă la notar sau în instanţă ca să DEZBATÃ succesiunea (adică să vorbească ori să se certe cu privire la ceea au primit/li s-a transmis din clipa în care mortul a închis ochii).

Patrimoniul defunctului se transmite în clipa morţii. ªi dacă eu, moştenitorul VÃD că mortul avea 3 bunuri, dar mai era şi-al patrulea uitat în partea neluminată din pod, acela e tot al tot al meu din clipa în care defunctului "i s-a stins lumina" şi nu din clipa în care aprind eu lumina şi zic: ia uite, mai era ceva în pod.

Din această pricină aveţi de împărţit cu verişoara şi ceea ce "a apărut" mai târziu.

Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
romascanu, moderator
Va multumesc mult pentru raspunsul Dumneavoastra .Nu m-am zgarcit la onorariul avocatului cum spuneti Dumneavostra.Pe aceea vreme aveam 23 de ani iar tatal meu a murit la 6 luni dupa decesul mamei .Asa ca eu nu aveam bani de avocat,onorarii care trebuie platite si eu din ce sa platesc?Dintr-un salariu din care trebuia sa platesc si intretinerea,sa si mananc , etc....ca eram singura la aceea varsta .
@romascanu

Foarte utile sfaturi si pe langa asta sunteti si foarte iute in rationament. Probabil puneti pasiune si aveti experienta iar asta face ca majoritatea sfaturilor Dvs. sa ajute mult. Observ ca faceti chiar si exercitii de imaginatie = ghicitul in cafea :-) - ceea ce intr-adevar nu prea se vede la restul colegilor Dvs. care se rezuma in general strict la ceea ce spune autorul subiectului (care fie vorba, nu stie sa-si prezinte problema in cele mai mici detalii de la bun inceput).

Totusi pe mine personal ma deranjeaza sfatosenia Dvs. de mama/bunica/etc. pe care o afisati in majoritatea postarilor.

Sunt convins ca sunteti un avocat bun (va urmaresc postarile) dar n-ati putea sa va rezumati strict la problema discutata? Nu de alta, dar si eu pot spune de ex. ca am avut cateva intamplari nefericite sau mai bine spus pacaleli din partea unor avocati de v-ar lua durerea de cap numai daca as deschide gura sa povestesc ce tampenii au putut sa spuna si sa faca. Si nu sunt singur dupa cum mai citesc pe aici sau aud de la unii amici.

Multumesc pentru intelegere si sper ca moderatorul sa inteleaga ca o admir totusi pe Doamna Romascanu - doar ca mi-as dori mai multa intelegere din partea dansei pentru noi, cei fara studii de drept, aici, pe forum.
Acelasi lucru mi-as dori si din partea Doamnei Romascanu - doar putina intelegere.

Alte discuții în legătură

Succesiune GherghinaP GherghinaP Stimati domni avocati, va rog sa-mi spuneti care sunt etapele cronologice ale dezbaterii succesiuni in urmatoarea situatie; Ca unic copil al familiei , am ... (vezi toată discuția)
Retrocedare terenuri tobescu tobescu As avea nevoie de un sfat : mama a decedat in 1990, ea a mostenit toata averea unchiului meu decedat in 1984. La decesul mamei, dupa lege, tatal a mostenit ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)