avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducatori autorizati indexare tarife cu indicele ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducatori autorizati indexare tarife cu indicele anual de inflatie

Traducatorii autorizati au stabilite niste tarife prin ORDIN nr. 772/C din 5 martie 2009 al Ministrului Justitiei. In acest ordin se precizeaza ca aceste tarife se indexeaza anual în funcţie de indicele ratei inflaţiei, prognozat pentru anul de execuţie a serviciilor, comunicat de Comisia Naţionalã de Prognozã.
Intrebare: este nevoie de o aprobare la vreun for/ minister pentru aceasta indexare sau fiecare traducator/ organizatie de traducatori isi face aceasta indexare?
Fac precizarea, pentru cei care eventual nu stiu, ca traducatorii autorizati lucreaza in regim de PFA, deci statul nu le da niciun ban de la buget.

Multumiri pentru raspuns prompt.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
MariaBalasa, utilizator
Conform legii 178 cu modificari si completari:
(2) Desemnarea interpreţilor şi a traducătorilor de către organele prevăzute la alin. (1) se face dintre persoanele autorizate, prevăzute în listele întocmite potrivit art. 5 din lege, prin încheiere sau prin ordonanţă, după caz. Prin aceeaşi încheiere sau ordonanţă se stabilesc: obiectul prestaţiei, termenul, condiţiile de efectuare a acesteia, tariful aplicabil, precum şi alte elemente necesare efectuării lucrării.
(3) Onorariul cuvenit se va stabili, după prestarea serviciului solicitat, printr-o nouă încheiere sau, după caz, ordonanţă.

[ link extern ]
ART. 7
(1) Tarifele pentru plata interpreţilor şi traducătorilor autorizaţi folosiţi de organele prevăzute la art. 1 se vor stabili şi se vor indexa anual, în funcţie de indicele ratei inflaţiei, prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului finanţelor publice. Tarifele pentru plata interpreţilor nu pot fi mai mici de 200.000 lei pe oră.
(2) Onorariul traducătorilor şi interpreţilor folosiţi de organele prevăzute la art. 1 se va stabili prin ordonanţa sau încheierea de numire a traducătorului şi interpretului...

[ link extern ]
Prin urmare, indexarea, in cazul in care se efectueaza prestari de traduceri, interpretariat pentru organele statului, se va face de catre platitorul prestatiei.
In relatia cu clientii privati si/sau persoane fizice, alegerea pretului prestatiei va revine Dvs. prin negociere directa.
L.C.
Multumesc, dar raspunsul dat este o greseala sau un fals. ART 7 din Legea 178 are un alt continut.
Oare mai are cineva o alta parere? Cred ca e mai bine totusi sa- mi intreb colegii din asociatia de traducatori din care fac parte eu, pentru ca mi- am amintit ca au inceput demersuri pentru acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tarife traduceri ContSters24933 ContSters24933 Am vazut ca a fost la un moment dat acest subiect, dar cum este inchis, postez aici: [b]Ordin nr. 772 din 05/03/2009 [/b] [b]Publicat in Monitorul ... (vezi toată discuția)
Onorariu traducator NarcisaMihaelaStan NarcisaMihaelaStan Buna ziua, Am fost solicitata de catre judecatorie pentru efectuarea unei traduceri. Mentionez ca nu s-a incheiat niciun contract intre mine di judecatorie, ... (vezi toată discuția)
Sancþiuni traducatori - exista reglementãri noi? loredana-mirela loredana-mirela In legatura cu traducerile autorizate, as vrea sa ii intreb pe cei din domeniu daca au cunostinta de existenta unei legi mai recente cu privire la sanctionarea ... (vezi toată discuția)