avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia raspunderii penale - termen
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia raspunderii penale - termen

Situatia practica: In data de 22.11.2007 institutiile statului au dat o amenda in baza unui proces verbal de constatare si sanctionare, nelegal dupa parerea societatii sanctionata. Procesul verbal de sanctionare a fost contestat in instanta s-a castigat si procesul verbal a fost anulat prin Decizie in data de 27.05.2009. Acum vrem sa facem plangere penala celor care au incheiat procesul verbal pentru abuz in serviciu, ca altceva nu prea avem ce.
1. Care e termenul de prescriptie a raspuderii in cazul asta, 3 ani sau 5 ani, avand in vedere limitele pedepsei?
2. S-a prescris fapta? Ma gandeam ca nu prea are cum sa se fi intrerupt cursul, avand in vedere ca nici nu am redactat plangerea penala. Partea de civil presupun ca nu se pune.
Va multumesc!
ART. 122 c.p.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
.............................................................................
As fi de parere ca raspunderea penala s-a prescris.
In primul rand va multumes pentru raspuns, dar mai am o intrebare la care sper sa imi raspundeti. Am intrat intr-o dezbatere cu un coleg privitor la momentul in care incepe sa curga prescriptia. Mai exact, colegul meu considera ca incepe sa curga pt abuz in serviciu atunci cand a ramas irevocabila decizia prin care s-a anulat procesul verbal nelegal, considerand ca altfel nu aveai cum stii daca procesul verbal e nelegal, deci daca a fost savarsita fapta de abuz in serviciu, considerand ca pv-ul se bucura de prezumtia de legalitate si temeinicie. Eu am opinat ca nu are legatura, pt ca nu sunt obligat sa anulez pv-ul, avand in vedere ca asta e penal, iar argumentele ce tin de art din codul penal care prevad ca prescriptia raspunderii incepe de la data savarsirii faptei se pare ca nu sunt suficiente. Daca ma puteti ajuta cu o argumentare mai completa v-as fi indatorat. Va multumesc!
Termenele de prescriptie se socotesc de la data savarsirii infractiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia raspunderii penale.am facut niste furaciuni ma ascund,etc. Laurentiu-Claudiu Laurentiu-Claudiu Ipotetic vorbind ca tot e acum la moda treaba asta cu prescriptia, dupa ce un individ savarseste o infractiune(exemplu abuz de incredere,inselaciune,nimicuri ... (vezi toată discuția)
Prescriere dosar penal Silviuvox Silviuvox Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in \\" cercetari\\". In cat timp se va ... (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie a raspunderii penale IoanaStan IoanaStan As avea si eu o nelamurire... Sunt studenta la Drept, anul II; la cursuri domnul profesor ne-a spus ca exista o lege noua a termenelor de prescriptie a ... (vezi toată discuția)