avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli de deplasare in interiorul tarii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli de deplasare in interiorul tarii

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie si va rog frumos sa ma ajutati, daca este posibil.
Societatea se ocupa de insotirea trenurilor ce transporta autoturisme. Pentru aceasta agentii de paza angajati ai firmei noastre sunt trimisi in delegatii de cate 5-6 zile. Problema diurnei o cunosc insa mai exista si urmatoarea situatie;
a) deplasarea de la sedil firmei la locul de unde pleaca trenul se face cu masina proprie a unuia dintre angajati;
b) natura muncii necesita ramanerea peste noapte la locul detasarii, timp in care agentii dorm in masina, la cunostinte, la "gazda" unde este mai ieftin.
Din cate am auzit este posibil ca pentru deplasarea de la sediu la locul de desfasurare a activitatii sa acord salariatului o suma de bani pentru transport(parca o suma fixa sau cam asa ceva). De asemenea s-ar putea sa-i platesc cheltuieli de cazare.
Va rog frumos daca este posibil sa ma ajutati cu o informatie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: rodicaonet , utilizator 19:31, 14 August 2013
Exista urmatoarele prevederi legale:

1. Referitor la impozit pe profit:

Cod fiscal art. 21 (2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:

e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;

2. Referitor la impozit venit salariati:

Cod fiscal ART. 55 Definirea veniturilor din salarii

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

g) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare;

Norme:

85. În categoria cheltuielilor de delegare şi detaşare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum şi indemnizaţia de delegare şi de detaşare în ţară şi în străinătate, stabilite în condiţiile prevăzute de lege sau în contractul de muncă aplicabil.

3. Codul muncii:

Art. 43. - Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia.


Deci potrivit celor de mai sus aveti chiar obligatia de decontati salariatului chelt de transport si cazare. Totusi eu personal recomand ca aceste chelt de tranport si cazare sa se deconteze si la societatile private cf HG 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului. Cautati pe net si veti gasi aceasta hotarare unde se specifica mai exact cum se deconteaza.

Bineinteles diurna se deconteaza cf HG 1860/2006 pt ca acest lucru este mentionat in Codul fiscal.
Va multumesc si va doresc o seara minunata.
Cu respect, Rodica, Onet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductubile cu deplasarea in tara pt pfa Gabisc Gabisc Buna dimineata Va rog sa-mi spuneti care sunt cheltuielile deductibile cu deplasarea in tara si care este valoarea acestora.Ma refer la diurna ,cazare (in ... (vezi toată discuția)
Diurna pentru deplasari durusoctavia durusoctavia In ce conditii se acorda diurna. in ce cuantul si care este actul care reglementeaza acest aspect? (vezi toată discuția)