avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie privata - pensie de stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie privata - pensie de stat

Am 37 ani si incepand cu varsta de 32 ani am fost obligat sa fac o pensie privata. De mai poate trece de la pensia privata doar la cea de stat ( toti banii sa fie virati la stat, sa nu mai am niciun fel de pensie privata). Daca da, cum pot face acest lucru?
Va multumesc
Bogdan Vlad
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 22:03, 13 August 2013
Nu inteleg cum ati fost obligat sa cotizati la pensie privata?

Trecerea o puteti face , dar nu retroactiv ci doar cu data cand va inregistrati la ei .


Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Pensia administrata privat reprezinta suma platita participantului sau beneficiarului, suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale. Contributia se stabileste prin lege si se calculeaza ca procent din salariul brut, fiind o parte din contributia individuala de asigurari sociale. Aderarea la un fond de pensii administrat privat este obligatorie pentru persoanele cu varsta de pana la 35 de ani care sunt angajate si/sau vireaza CAS-ul (contributie asigurari sociale) la CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice). In cazul in care nu semnezi un act individual de aderare in maxim 4 luni de la momentul angajarii, vei fi repartizat aleatoriu la unul dintre fondurile din piata. Pentru categoria de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 ani, pensia Pilon 2 este optionala.
detalii preluate de pe site-ul unei societati de pensii private.
mai multe detalii gasiti si la adresa : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca? sebisibiu sebisibiu Tocmai mi-am deschis un PFA. Nu am lucrat niciodata deci nu am inca carte de munca. Unde trebuie sa imi fac? Ce acte sunt necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)
Virare de la pfi catre pilonul ii Ana-Maria Pintea Ana-Maria Pintea Bună ziua. Dacă am înființat un PFI , statul mai virează către pilonul II o parte din contribuția mea? (vezi toată discuția)
Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)