avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deductibilitate contributie pensie facultativa - PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deductibilitate contributie pensie facultativa - PFA

Buna ziua.
Imi cer scuze daca tema a mai fost discutata, dar am si eu o mica-mare nelamurire:

Ca PFA profesie liberala, daca inchei o pensie facultativa, pot deduce contributiile in limita celor 400 euro/an?

Si, de asemenea, costurile platite unei societati de profil pentru realizarea si administrarea unui site pentru mine, traducator, se pot deduce?
Cel mai recent răspuns: Andreea-traducator , utilizator 16:50, 15 August 2013
Din cate stiu asigurarile facultative nu sunt deductibile dar costurile pentru realizarea si intretinerea site-ului pentru promovarea activitatii, da, in baza contractului/documentelor de plata.
L.C.
Codul fiscal art. 48
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
(...)
g) contribuţiile efectuate în numele angajaţilor la fonduri de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru o persoană.

Intr-adevar, pare ca se refera la angajatii PFA-urilor.

Si atunci, ca sa pot beneficia si de pensia facultativa, si de deducerea legala, ce ar trebui sa fac?

Fiind (PFA) profesie liberala, mie mi se pare ca indeplinesc dublu rol ... si de angajator, si de angajat (doar eu efectuez munca, nu?).
Andreea-traducator a scris:

(...)
Fiind (PFA) profesie liberala, mie mi se pare ca indeplinesc dublu rol ... si de angajator, si de angajat (doar eu efectuez munca, nu?).


Mda, se pare ca citind mai mult (si cu mai multa atentie) .... profesiile liberale sunt o mica/mare strutocamila intre PFA si SC. Daca PFA-urilor li se aplica OG 44/2008, profesiilor liberale li se aplica legile proprii, din punct de vedere al exercitarii activitatii.

De aceea, repet intrebarea, dar putin modificata:

Ca persoana care exercita o profesie liberala, daca inchei o pensie facultativa, pot deduce contributiile in limita celor 400 euro/an?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am doua nelamuriri: este valabila legea deductibilitatii limitate a unei polite de asigurare private si daca fac o activitate indepedenta argasman argasman Buna ziua, Am un PFA cu codul CAEN principal: 6202, Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, pe langa acesta mai am auxiliar adaugate si codurile ... (vezi toată discuția)
Scutire 400 euro pfa Alexutu123 Alexutu123 Eu lucrez ca pfa. Pot scuti de impozit pe venit net, suma de 400 euro echivalent in cazul in care inchei o polita de asigurare pensie facultativa? (vezi toată discuția)
Deductibilitate pensie p3 in cadrul pfa Alexutu123 Alexutu123 In cazul pfa-urilor, cat trebuie contribuit (in numele pesoanei fizice plus in numele pfa-ului) astfel incat sa deduc pe pfa toata suma maxima de 400 euro ... (vezi toată discuția)