avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deductibilitate pensie p3 in cadrul pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deductibilitate pensie p3 in cadrul pfa

In cazul pfa-urilor, cat trebuie contribuit (in numele pesoanei fizice plus in numele pfa-ului) astfel incat sa deduc pe pfa toata suma maxima de 400 euro echivalent?
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 12:14, 17 Noiembrie 2020
Codul fiscal este foarte clar:



ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate

(1) Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile prevederile art. 681 și art. 69.

[...]

(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:

[...]

g) contribuțiile la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, și cele reprezentând contribuții la schemele de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entități autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană;

Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
Iulian MANEA, Contabil
Inteleg din acest extras ca in contabilitatea pfa se pot deduce maxim 400 euro echivalent aferent unei contributii la sistemul facultativ p3 de pensii. Intrebarea mea este, pentru a beneficia de aceasta deductibilitate pe pfa, eu in calitate de persoana fizica, trebuie sa contribui separat, pe langa contributia pfa, cu inca 400 euro echivalent sau nu exista aceasta conditie?
Plata la pilonul 3 o faceti pe CNP si suma (pana la maxim 400 euro/an) o adaugati in declaratia unica (DU) la cheltuieli deductibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota pensie privata pilon 3- nota contabila /deductibilitate rdoro rdoro Administratorul societatii a aderat la o societate de pensii private PILON 3 cu data de01.03.2010, platind pe 25.03.2010 prima rata As dori un act normativ ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate contributie pensie facultativa - pfa Andreea-traducator Andreea-traducator Buna ziua. Imi cer scuze daca tema a mai fost discutata, dar am si eu o mica-mare nelamurire: Ca PFA profesie liberala, daca inchei o pensie facultativa, ... (vezi toată discuția)
Am doua nelamuriri: este valabila legea deductibilitatii limitate a unei polite de asigurare private si daca fac o activitate indepedenta argasman argasman Buna ziua, Am un PFA cu codul CAEN principal: 6202, Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, pe langa acesta mai am auxiliar adaugate si codurile ... (vezi toată discuția)