avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O problema cu apa rece de la Apa Nova.....
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O problema cu apa rece de la Apa Nova.....

Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem datorii foarte mari acumulate la apa rece, apa calda nu avem si nici caldura tot din cauza restantierilor. Din cauza datoriilor foarte mari riscam sa ramanem si fara apa rece cat de curand. Ieri am primit ultima somatie de la Apa Nova spunandu-ne ca daca nu platim ne opreste apa rece. Locatarii din blocul unde locuiesc si eu s-au strans la o sedinta si au venit cu o idee. Blocul este de 4 etaje cu doua scari si cate 50 de apartamente pe scara. La mine pe scara sunt 15 apartamente cu plata intretinerii la zi printre care si eu, iar restul restantieri, asta doar pe o scara. Ideea este urmatoarea: Cele 15 apartamente care suntem la zi :(vrem sa ne facem coloana separata tot de la Apa Nova cu ceas la fiecare ca in momentul in care cineva nu a platit sa-l debransam doar pe acela. Binenteles ca restantierii vor ramane pe bransamentul vechi. Pentru a putea sa facem un nou bransament la apa avem nevoie in primul rand de autorizatie de la Apa Nova care nu stiu daca ne va da. Intrebarea mea catre dumneavoastra: este legal o astfel de operatiune adica doua bransamente de apa intr-un bloc pe unul restantierii iar pe celalalt cei buni platnici? Va-ntreb pentru ca si eu as dorii sa intru in randul celor cu alt bransament pentru ca m-am saturat de amenintarile despre apa mai ales ca sunt la zi cu-ntretinerea. Sunt foarte multi bani de dat si vreau sa stiu daca este legal si daca se merita investitia pentru ca nu vreau sa dau bani si peste ceva timp sa vina cei de la Apa Nova si sa ne amendeze si binenteles sa raman si cu banii dati!? :(
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:39, 13 Mai 2014
De ce sa construiti un camin nou, cand puteti folosi spatiul existent de la subsol. De ce va trebuie un bransament nou, cand puteti sa faceti ce doriti in limita dvs. de proprietate din bransamentul existent ?. Dupa apometrul general, cine impiedica asociatia sa faca ce vrea pe acolo ?.Daca proprietarii doresc sa foloseasca conducte din aur, credeti ca cineva se poate impotrivi ?.
Pai este simplu: proprietarii care platim apa deci suntem cu facturile la zi, dorim sa ne separam de proprietarii care sunt restantieri si nu vor sa-si plateasca intretinerea si din pacate administratorul nu se baga sa-i dea in judecata din motive de frica am impresia pentru ca sunt multi tigani. Atunci cand va opri apa rece( singura care ne-a mai ramas), va opri doar bransamentul vechi adica cel cu restantieri. Singura mare problema si-ntrebare este daca bransamentul cel nou ar fi legal. Eu am intrebat la apa nova la call center si mi s-a spus ca acest bransament este ilegal si ca apa nova nu va da aprobare pentru aceasta operatiune de rebransare. Am intrebat si administratorul care mi-a raspuns ca este legala aceasta lucrare si ca cine mi-a zis mie ca ar fi ilegala se-nseala. Acum nu stiu ce sa mai cred pentru ca eu trebuie sa dau niste bani pentru lucrare si nu stiu daca sa-i dau sau nu pentru ca nu vreau ceva ilegal si cu banii dati.:-/
IonCristi79 a scris:
Ieri am primit ultima somatie de la Apa Nova spunandu-ne ca daca nu platim ne opreste apa rece.

Eu cred ca pana cand asociatia nu achita debitele, furnizorul nu va aproba nici un fel de separare sau nou bransament.
Blocul este de 4 etaje cu doua scari si cate 50 de apartamente pe scara. La mine pe scara sunt 15 apartamente cu plata intretinerii la zi printre care si eu, iar restul restantieri, asta doar pe o scara.

Poate ati gresit un pic cifrele. Unde sa incapa 50 de apartamente pe o scara de 4 etaje, adica 10 apartamente pe fiecare nivel!?
Cele 15 apartamente care suntem la zi :(vrem sa ne facem coloana separata tot de la Apa Nova

Poate aveti sanse daca sunt 15 apartamente pe acea scara sa va separati de celelalte scari. Dar daca sunt 50 de apartamente pe o scara si vreti sa faceti un bransament doar pentru 15 apartamente pe considerentul ca cele 15 (din 50) nu au astazi debite, nu aveti nici o sansa si apoi este total gresit. Este gresit pentru ca astazi cei 15 nu au debite iar celalti 35 de pe acea scara au debite dar peste 6 luni poate din primii 15 vor fi 2-3 restantieri si din cei 35 vor fi 20 cu plata la zi. Atunci ce faceti, iar bransamente separat!?
Apoi cele 15 apartamente fara debite nu cred ca sunt toate pe un tronson sau comasate la 1-2 etaje ci rasfirate si amestecate cu celelalte 35 cu debite ceea ce face imposibil de realizat instalatii separat pentru 15 din ele.
in momentul in care cineva nu a platit sa-l debransam doar pe acela.

Da, debransarea fiecaruia este corecta. Numai ca pentru aceasta trebuie sa faceti instalatia comuna pe intreaga scara aducand o coloana principala pe casa scarii si apoi taind coloana comuna actuala de la subsol. Cei fara debite se pot bransa de la usa apartamentului indiferent ca sunt 15, 20 sau 30. Pe masura ce-si achita fiecare debitul poate fi bransat. Iar pe viitor se poate opri apa de pe casa scarii, de la usa fiecarui proprietar ce devine restantier indiferent ca astazi face parte din primii 15 sau celalti 35.
Si toata aceasta lucrare o faceti prin asociatiei fara a fi necesar avizul furnizorului.

Apoi, cred ca restantierii din scara sau asociatia dumneavoastra nu si-au achitat nici celelalte cote: reparatia facuta la terasa blocului, zugravirea casei scarii, salariile celor ce muncesc in asociatie... Cum o sa va separati cu acoperisul, subsolul, casa scarii, personalul platit daca aplicam acelasi procedeu ca in cazul separarii consumului de apa?
Asa ca solutia nu este separarea ci o buna administrarea.
Am auzit de separarea la apa prin casa scarii, nu am vazut vreo lucrare , nu cred ca este prea aspectuos. Dar, daca dintr-un distribuitor comun amplasat intr-o camera inchisa la subsol, se pleaca cu trasee noi in locul traseului vechi, nu iese mai elegant ?. Se poate folosi pentru fiecare apartament un singur apometru , clasa de precizie ramane sa o hotarasca proprietarii . In camera inchisa poate intra cineva care citeste valorile apometrelor odata la toti, impartirea consumului este reala . Adio ocolirea aparatelor de masura din apartamente cu instalatii improvizate.

Apa calda nu este nici o problema, se poate prepara in fiecare apartament cu un boiler electric, la pret este mai ieftina decat ceea furnizata din retea.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
johnpescar, utilizator
Instalatia de apa pe casa scarii necesita o coloana comuna pe casa scarii, una singura asa cum este aceea de gaz. Fiecare apartament are apometru si robinetul general pe casa scarii la usa apartamentului de unde se poate lectura oricand si opri oricand apa.
Instalatia facuta din subsol pana la ultimul etaj cu coloane separate pentru fiecare apartament necesita cel putin tot atatea coloane cate apartamente sunt pe acea scara. Daca sunt 50 de apartamente pe o scara inseamna 50 de coloane ce pleaca din subsol si ajung la fiecare apartament. Pe aceleasi gheuri unde acum sunt una sau doua coloane ar insemna sa ingramadim 5-10-20 coloane, in functie de asezarea apartamentelor. Aceasta lucrare este mai greu de realizat. Efectiv executantul trebuie sa intre in fiecare apartament, sa sparga, sa modifice...
Dar modalitatea tehnica de a modifica instalatia comuna o poate decide fiecare asociatie discutand cu executantul lucrarii si tinand cont de amplasarea apartamentelor, spatiul de pe casa scarii, volumul gheurilor existente acum...
Am vazut ambele feluri de instalatii. Puteti vedea imagini pe net ale ambelor instalatii.

Alte discuții în legătură

Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru apa nova) abrassu abrassu Buna ziua Locuiesc intr-un bloc tip vila,pe scara sunt 11 apartamente cu al meu,de ceva vreme numai am presiune la apa rece,sunt singurul cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Restantele & apa BuzaianuArgi112 BuzaianuArgi112 Din cauza restantierilor, vor sa opreasca apa si sa puna canal in curtea blocului , si asa sufera si cel care are plata la zi. comitetul a hotarit sa ne ... (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)