avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand am \\"dreptul\\"la concediu de odihna.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand am "dreptul"la concediu de odihna.

Buna ziua,
Va voi relata pe scurt dilema ce o am,in speranta ca ma ve-ti ajuta ca de fiecare data;
-angajata la o firma din data de 14 noiembrie 2012, se desfiinteaza punctul de lucru la respectiva firma,nu se incheie CIM, pana in momentul de fata (lipsa de comunicare dintre angajator si angajat).
La data de 14 Mai 2013 ,sunt angajata la o alta firma cu CIM, perioada determinata 3 luni,iar la data de 01.August 2013, se"ataseaza" act aditional la CIM existent din care reiese ca sunt angajata pe ,perioada nederminata.
Intrebarea ce o adresez dumneavoastra este, daca am drept de concediu de odihna,dupa cat timp de la angajare si de cate zile beneficiez.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui mesaj ,si eventualului raspuns.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: gratyela , utilizator 19:37, 18 August 2013
Aveti dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul lucrat pana in momentul in care doriti sa va luat concediu. Puteti calcula cu regula de trei simpla in functie de cate zile de concediu aveti pe an. Atsfel daca aveti 20 de zile lucratoare si ati lucrat sa zicem 3 luni atunci avei dreptul la 5 zile.
1. - Puteti lua concediu de odihna (CO) oricand dupa cata angajarii.
- Nu exista o prevedere legala care sa spuna ca se acorda CO numai dupa o anumita perioada lucrata.

2. - Puteti lua tot CO care vi se cuvine pana la sfarsitul anului in curs.
- In cazul in care incetati raporturile de munca inainte de finele anului vi se va retine c/val. zilelor de CO de care ati beneficiat in mod necuvenit.
- La fel si in cazul in care la incetarea raporturilor de munca ati ramas cu zile de CO neefectuate angajatorul vi le va compensa in bani.
@BiancaGruia-multumesc pentru mesaj si timpul acordat.

@Tudor Valeriu- va multumesc pentru raspuns.Deci in consecinta ,am inteles ca am dreptul la un concediu de odihna ca orice angajat, neluindu-se in calcul faptul ca la inceput CIM a fost pe o perioada determinata si mai apoi am continuitate cu perioada nedeterminata.
As dori sa va intreb daca este scris clar o lege sau articol de unde sa rezulte,faptul ca am acest drept de concediu,asta pentru a o putea "cita" in fata angajatorului,in caz de sunt nemultumiri din partea sa.
Inca o data multumiri.
1. Codul muncii nu face deosebire intre drepturile salariatilor in functie de durata contractului individual de munca (CIM), pe perioada determinata sau nedeterminata.

2. Toti salariatii au aceleasi drepturi, inclusiv acela de a beneficia de concediu de odihna.

3. Codul muncii spune:

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

4. Daca aveti probleme cu angajatorul faceti o sesizare la ITM.
Va multumesc pentru raspuns,am luat la cunostinta cele scrise de dumneavoastra,si mi-ati fost de mare ajutor.:thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna angelica82 angelica82 Buna ziua. M-am angajat la Posta Romana ca factor rural in data de 9 martie anul in curs. Diriginta sustine ca nu as' avea dreptul la concediu decat dupa 11 ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna mincinosul mincinosul Buna seara, am 9 ani vechime in munca , si doresc sa aflu cite zile de concediu de odihna am dreptul in cazul in care relatiele mele de munca cu firma la care ... (vezi toată discuția)
Zile concediu de odihna StroeViorel89 StroeViorel89 Buna ziua, am si eu nevoie de niste raspunsuri in legatura cu plata zilelor de concediu de odihna, dar problema este ca eu nu am contract pe perioada ... (vezi toată discuția)