avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Problema teren drept de folosinta + extra atribuit de ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Problema teren drept de folosinta + extra atribuit de prefectura

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema legata de vanzarea unui teren si de atribuirea unei parti a acestuia (aflat in proprietatea statului) catre cumparator.

Practic actele s-au facut in 1983, iar la momentul vanzarii s-a dorit vanzarea suprafetei de 100 mp.

Datorita legislatiei de la acea vreme, lotul de teren nu putea fi vandut decat ca si intreg, o parte trecand in proprietatea statulului. Dupa 1990, Prefectura a atribuit acel teren (aflat in proprietatea statului) catre cumparator, desi acestuia i se atribuia dreptul de folosinta a 100 mp la momentul vanzarii.

Mentionez ca in urma atribuirii prin acest ordin, teoretic, vanzatorul (care detine o parte a terenului curtii respective) nu mai are acces la strada, terenul atribuit de prefectura celeilalte parti blocand accesul la singura iesire.

As avea rugamintea sa va uitati asupra acestor citate. Multumesc anticipat!

Citat act vanzare cumparare

Subsemnatii dorim sa vindem lui CF, locuinta noastra situate in [...], notate cu litera A pe planul de situatie al imobilului, care face parte din prezentul contract, constructii situate pe acest teren in suprafata totala de 393 (treisutenouăzeotşitrei) m.p. din care 198,5 mp suprafata de stat si care se invecineaza cu[…]
… in suprafata de 193,5 mp se transmit dobanditoarei dreptul de folosinta a 100 mp.


Ordin atribuire teren

Privind: atribuirea in proprietatea doamnei CF a terenului in suprafaţă de 193,50 m.p în indiviziune din suprafaţa totală de 393,00 m.p, teren aferent locuinţei proprietatea sus numitei situat in […]

Analizând adresa nr. […] din ….2004, inregistrată la Prefectura Judeţului Brăila sub nr. […] din […], pe baza verificarii situaţiei juridice a terenului, propune atribuirea în proprietatea doamnei CF a terenutui in suprafaţă de 193,50 m.p in indiviziune din suprafaţa totală de 393,00 m.p, teren aferent locuinţei proprietatea sus-numitei.

Avand in vedere prevederile art. 36 alin. 3 şi 4 din Legea nr.18/1991, republicată ; în temeiul prevederilor art. 36, ultimul aliniat din Legea nr.18/1991 republicată şi art. 32, alin. 1 din Legea nr.340 /2004, privind institutia prefectului

ORDON:

Art.l. Se atribute in proprietatea doamnei CF a terenului in suprafaţă de 193,50 m.p, situat […]
Terenul atribuit in proprietate in suprafaţa de 193,50 este în indiviziune din suprafaţa totală de 393,00 m.p.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
CatalinNic, utilizator
Cel mai recent răspuns: CatalinNic , utilizator 15:08, 26 August 2013
In 1983 functiona Legea 58/1974 , terenurile nu se puteau instraina prin acte intre vii, numai prin mostenire legala(de la parinti la copii).Deci s-a vandut NUMAI imobilul casa, terenul trecand conform legii mai sus mentionata in proprietatea statului.Dreptul de folosinta pentru teren s-a dat printr-o decizie a Primariei, nu prin vointa vanzatorului.Dumneavoastra cine sunteti cumparatorul sau vanzatorul (mostenitorul) imobilului? Terenul de care vorbiti se poate obtine de catre cumparator in urma cererii de ordin prefect pentru suprafata atribuita in folosinta(vedeti decizia de la primarie) care este inregistrata in cartea funciara.Restul terenului s-a putut solicita in termen legal la L18/1991(169;1;245)
Buna ziua,

Multumesc pentru interventie. Eu reprezint vanzatorul. Tatal meu (acum decedat) a vandut la data respectiva o locuinta (cladire) notata corespunzator pe planul de vanzare.

Decizia respectiva s-a emis (in 1994, din cate tin minte) fara acceptul vanzatorului. Practic, dupa cativa ani de la emiterea ei, am fost instiintati ca terenul respectiv (pe care se afla cladirea B, nevanduta) a trecut in proprietatea cumparatorului.

Mentionez ca la data vanzarii, tatal meu detinea suprafata de 98 mp in acceasi curte. Probabil datorita legii de atunci (care nu permitea detinerea a mai mult de 100 mp), restul de teren a trecut in proprietatea statului in momentul vanzarii.

Dupa Revolutie, nu s-a mai respectat ceea ce era pe contractul de vanzare-cumparare, cladirea B, nevanduta, fiind teoretic trecuta in proprietatea cumparatorului (care cumparase doar cladirea A).

In acest moment, teoretic, exista o suprafata de 98 mp (pe care s-a construt intre timp), blocata in totalitate (nu mai exista iesire la strada).

Care ar fi solutiile pentru a putea contesta respectiva decizie / reintra in proprietate?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
CatalinNic, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere partiala in proprietate legea 18 CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Ma confrunt cu o problema care se prezinta cam asa. In anul 1980 parintii mei au cumparat un teren de 193,5 mp in curtea unei locuinte. ... (vezi toată discuția)
Teren preluat de stat- legea 58/1974 zatti zatti Buna ziua. Socrul meu a detinut in proprietate un imobil compus din casa de locuit in suprafata de 101,30 m.p. si teren in suprafata de 450 m.p ,pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)