avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Punere partiala in proprietate legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Punere partiala in proprietate legea 18

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema care se prezinta cam asa.

In anul 1980 parintii mei au cumparat un teren de 193,5 mp in curtea unei locuinte.

In 1983 au cumparat alti 98,5 mp. In acelasi an, din primul teren (193,5 mp) au vandut partial catre matusa mea (sora tatalui meu) un grup de 3 camere + terenul aferent (100mp), camere aflate pe partea dreapta a intrarii in curte.

In 1992, matusa mea a cumparat un teren de 98mp pentru intregirea proprietatii de la o alta proprietara (curtea se afla in indiviziune).

Asadar, tatalui meu ii revin 98,5 m mp din tranzactia din 1983 + restul de teren provenit din tranzactia din 1980 (dupa ce i-au vandut partial matusii mele cei 100 mp).

Matusii mele ii corespund cei 100 mp de la tranzactia din 1983 + 98 mp de la tranzactia din 1992.

In 2004 Prefectura emite doua ordine conform legii 18/1991: unul de 98,5 mp catre tatal meu si unul de 193,3 mp catre matusa mea. Suprafata totala a curtii este de 396 mp.

Asadar, cele doua ordine comasate nu au ca suma suprafata de 396 mp.

Curtea = 396 mp.
Ordin tatal meu = 98,5 mp.
Ordin matusa mea = 193,5mp.

Matusa mea plateste impozit pentru 396 mp - 98,5 mp (desi prefectura i-a atribuit conform ordinului 193,5mp). In acelasi timp ne-a solicitat o suma de bani pentru a ne ceda suprafata de teren care, sustine ea, i-a fost atribuita de prefectura.

In perioada 1995-2004, pe terenul cu probleme s-a construit partial cu acte de demolare / autorizatie de construire emisa de catre primarie / prefectura.

Practic, dupa ce s-a construit pe acel teren (cu toate autorizatiile in regula), in 2004, Prefectura a ignorat respectivul act de vanzare-cumparare si nu a atribuit suprafata respectiva familiei mele.

Am dat prefectura + matusa mea in judecata pentru obtinerea restului de teren (intregirea suprafetei in cazul tatalui meu).

La proces reprezentatii Primariei si-au asumat raspunderea pentru eroarea comisa, spunand ca intr-adevar la emiterea ordinului, in cazul nostru, s-a luat in calcul doar contractul de vanzare cumparare din 1983 (98,5 mp), celalalt nefiind depus la dosarul pe care l-au trimis catre prefectura. De asemenea, nu s-a facut nici o deplasare pe teren la momentul emiterii ordinelor (desi era necesara).

Asadar, prefectura a emis ordinul fara a lua in calcul unul dintre contractele de vanzare-cumparare, lipsindu-ne de o suprafata de aproximativ 95mp.

La proces matusa mea a sustinut ca acel teren ii apartine, ca l-a cumparat in 1973 (citez "fara acte") + alte cateva elucubratii fara sustinere / legatura cu procesul.

La sfarsitul procesului, reclamatia ne-a fost respinsa (nu stiu la acest moment pentru ce considerent) desi Primaria si-a asumat eroarea aparuta.

Ca si motiv al respingerii, probabil judecatorul a luat in calcul faptul ca tatal meu a semnat la emiterea ordinului faptul ca si-a insusit informatia (era nevoie si de semnatura mamai mele, semnatura care nu exista pe actul respectiv).


Intrebarea este: ce putem face pentru a obtine restul de teren?
Cel mai recent răspuns: CatalinNic , utilizator 16:31, 30 Iunie 2014
As dori sa revin cu cateva informatii suplimentare, "pe scurt", pentru cei care nu au avut rabdarea sa citeasca intreaga speta.

Intr-o curte (teren in indiviziune) de 396 mp au fost emise doua ordine de catre prefectura:

- un ordin pentru 98,5mp;
- un ordin de 193,5mp;
- diferenta este de 104mp;

Persoana care are ordinul emis cu 193,5mp figureaza la Taxe si impozite cu 297 mp. In acelasi timp sustine ca intreaga suprafata (aprox 297 mp) ii apartine, fiindu-i atribuita (?!).

Ce putem face pentru a recupera restul de teren 396 - (98,5 + 193,5) = 104mp? Mentionez ca la proces Primaria a recunoscut greseala omisiunii unui act la momentul cand ne-a atribuit doar cei 98,5mp.

Asadar Primaria si-a recunoscut greseala iar diferenta de 104mp nu apare in nici un ordin al Prefecturii. Ce putem face pentru a recupera aceasta diferenta de teren?

As dori ajutor cu un sfat pertinent din partea juristilor care au cont pe acest site.

Va pot oferi ca si "recompensa" optimizarea pentru Google / realizarea / repararea oricarui site pe care il detineti (al cabinetului de avocatura) daca reusiti sa ma ajutati (cu sfaturi) pentru a rezolva aceasta problema.

Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema teren drept de folosinta + extra atribuit de prefectura CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Ma confrunt cu o problema legata de vanzarea unui teren si de atribuirea unei parti a acestuia (aflat in proprietatea statului) catre ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala bad_mar bad_mar Buna seara, Tatal meu (decedat) a cumparat in anul 1974 un apartament dintr-un imobil (casa) si la momentul respectiv [b]i s-a acordat in folosinta pe toata ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte lauryss lauryss daca Xsi Ysunt titulari de rol ai unui teren,asta inseamna ca ei pot fi si proprietari ai aceluiasi teren? (vezi toată discuția)