avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce medic poate da, conform legii, adeverinta de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce medic poate da, conform legii, adeverinta de sanatate pentru angajare?

Am citit recent ca, conform legii,numai medicul de medicina muncii poate da adeverinta asupra starii de sanatate (apt, boli cronice,etc) pentru angajare.
Totusi,intr-o imprejurare,o asemenea adeverinta data de medicul de familie a fost luata in considerare intr-o ancheta penala desi scria pe hartie ca este ,,pentru angajare".
Este legal ca medicul de familie sa dea o asemenea adeverinta?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 8 Decembrie 2015
1. Intrebarea ati piostat-o la "Drept penal... " abia astazi dimineata, aveti rabdare si veti primi raspuns.

2. Dar intrebarea postata acolo este cu totul alta decat cea privitoare la adeverinta medicala.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nimeni nu poate fi obligat sa fie suspus testului poligraf, nu exista temei legal pentru asa ceva.
Testul poligraf este admisibil ca proba, insa numai coroborat fiind cu alte probe prevazute de lege. Testul poligraf nu se regaseste in legislatie printre mijloacele de proba, intr-adevar, insa este permis alaturi de alte probe , intrucat se considera ca si acest test ar putea contribui la flarea adevarului.

www.avocatnet.ro/content/for...


Intr-adevar,testul poligraf nu poate fi ,izolat,proba dar in context poate lamuri uneori o cauza.
Si aici era o asemenea situatie.
Mai intai persoana recunoaste cu lux de amanunte un furt,se gasesc contracte cu obiectele la casele de amanet pe numele acesteia si al sotului ei,apoi revine si spune cu totul altceva.
Initial se arata dispusa sa se supuna testului poligraf,apoi vine cu o adeverinta pe un petec de hartie de la medicul de familie eliberata ,,pentru angajare" si politistul o accepta faara sa cracneasca...
in subsidiar,intre timp s-a dat NUP fara NICI O PROBA care sa dovedeasca ceea ce persoana a afirmat cand si-a schimbat declaratia si fara sa se administreze toate probele dispuse de procuror si solicitate de reclamant prin avocat...
1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

7. - Medicul de medicina muncii poate solicita de la medicul de familie o adeverinta cu bolile cronice sau alte boli ale persoanei in cauza.
- Medicul de familie nu are calitatea sa se pronunte daca o persoana este sau nu apta pentru un anumit loc de munca ci doar daca este apta pentru munca in general.


Din ce spuneti dvs. D-le tudorvaleriu, (pct.4) s-ar intelege ca angajatul este obligat sa se supuna controlului medical la policlinica cu care angajatorul are contract, ceea ce mie imi suna ca abuz.

Se poate face acest control medical si in alta parte decat la policlinica aleasa de angajator? Multumesc.
@jlvera
Examinarea medicala la angajare si examinarea medicala periodica a salariatilor se efectueaza cu respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare care mentioneaza:
-art.4 (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
-art.7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
-art.16 (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de
munca respectiv.
In baza primelor 2 articole susmentionate, angajatorul incheie contract de prestari servicii medicale cu o firma autorizata de catre MS care are ca administrator/ angajat/ colaborator un medic specialist de medicina muncii. In baza acestui contract de prestari servicii, angajatorul asigura fondurile necesare realizarii examinarii medicale la angajare si pentru examinare medicala periodica. Asigurand fondurile necesare si avand un contract deja incheiat, angajatorul este indreptatit sa nu recunoasca examinarea medicala decat pe cea efectuata conform contractului incheiat.
In plus, angajatorul completeaza fisa de solicitare a angajarii si fisa cu riscuri profesionale conform art.16 al.(1) si trimite lucratorul la medicul specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale, iar medicul specialist de medicina muncii, conform, art.16 al.(6) da avizul legat de solicitarea primita.
Altfel spus, degeaba veti face pe banii dvs. examinarea medicala pentru angajare, la o alta firma decat cea cu care angajatorul are incheiat contract de prestari servicii medicale, caci angajatorul nu va avea in vedere aceasta examinare si va recunoaste doar aprecierea apt/ inapt/ apt conditionat mentionata de catre medicul specialist de medicina muncii data pe fisa de aptitudine a lucratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua : probleme comportamentale agresive si cu munca conditionata nelson00 nelson00 Buna ziua am si eu o problema mai mare si as avea nevoie de un raspuns Cand incerc sa ma angajez pe adeverintza de la medicu de familie apare asa in ... (vezi toată discuția)
Aviz medical pentru siguranta circulatiei constantin laurentiu ilie constantin laurentiu ilie La multi ani, Cunosc H.G. nr 355/ 11.04.2007 si stiu ca angajatorul este obligat sa suporte costurile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice ... (vezi toată discuția)
"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)