avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor

Buna seara
As dori lamuriri la urmatorul articol din legea pensiilor
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).

Pensia se acorda doar pentru perioada de studentie bugetata de stat sau si pentru cea in care se plateste taxa. De exemplu daca studentul doreste sa mai urmeze inca o facultate (deci va plati taxa) sau ramane un an repetent (deci va plati un an de taxa) va mai putea beneficia de pensie?
De asemenea, "fara a depasi varsa de 26 de ani" inseamna 26 de ani Inclusiv, nu?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 19 August 2013
Până la 26 de ani, 11 luni și 30 de zile, atâta vreme cât este student la o unitate de invatamant acreditata, indiferent ca este la stat sau privat, la buget sau taxa, acesta va beneficia de pensia de urmas.
Legea spune:pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Inteleg ca:25 ani 11 luni si 30 de zile = 26 de ani

Dar 26 ani 11 luni si 30 de zile,ce legatura au cu 26 de ani ?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...

2. Daca in luna august implineste 26 de ani atunci incepand cu luna septembrie nu va mai beneficia de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare articol de lege - pensie de urmaș Mr_John Mr_John Bună seara, aș dori să știu cum se interpretează următorul articol de lege. Confrom Legii 263/2010 - \\" ART. 84 Copiii au dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensii gt4 gt4 sunt la o scoala postliceala, daca o platesc in continuare si nu ma duc o sa ma lase repetenta..mai primesc pensia d urmas? o sa incep in alta parte la anul (vezi toată discuția)
Pensie urmas certifical handicap avan avan Buna ziua! Buna seara! Am primit pensie de urmas din 2007 pana in 2009 cand m-am angajat si am facut cerere de suspendare a ei. Atunci eram si student la ... (vezi toată discuția)