avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de reexaminare!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de reexaminare!

Buna!
Sunt o mama a unui copil de 9 luni, casatorita de anul trecut cu sotul meu.
Datorita unor probleme mai grave ce s-au ivit in scurta noastra convietuire impreuna am fost nevoita sa depun actele de divort.
Mi-am luat un avocat care dupa ce ne-a chemat la o sedinta de informare privind medierea unde, sotul meu nu s-a prezentat, exact la o sapt, si anume pe 15,07,2013 avocatul, a depus cererea de divort la judecatoria din raza domiciliului meu si al sotului. Verificand starea dosarului pe net am aflat ca a doua zi dupa ce am depus eu taxa de timbru la judecatorie in val de 39 lei, (trimisa de avocat) cererea de divort depusa de avocatul meu s-a anulat iar la incheierea finala s-a ajuns la dezinvestirea instantei.
Intrebarile mele sunt
E posibil ca cererea de divort sa se fi anulat dat faptului ca am achitat cuantumul taxei judiciare pt divort prea mic, care, inteleg ca intre timp s-a marit?
In cazul asta, pot achita diferenta cuantumului respectiv la primarie si sa revin cu o cerere de reexaminare solicitand sa se revina asupra masurii anularii cererii in instanta?
Ca parte in proces pot verifica dosarul pt a vedea de ce incheierea finala este dezinvestirea instantei, in contextul in care si eu sunt jurist?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
celentana, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:19, 20 August 2013
Conform OG nr.80/2013 cred ca va incadrati la taxa de timbru in valoare de 200 lei. In functie de motivele de divort puteti verifica pe urmatorul link valoarea taxei de timbru:
www.avocatnet.ro/content/art...

La dosarul de divort aveti acces in calitate de parte, asa ca nu inteleg la ce va ajuta cea de jurist.
Datorita faptului ca avocatul meu a depus cererea de divort fara sa ma consulte si sa ma anunte ca a depus-o la data respectiva si pe deasupra m-a pus sa achit o taxa prea mica desi l-am intrebat eu consider ca din cauza lui s-a anulat cererea si caatare as vrea sa ma reprezint sg in instanta la procesul de divort.
celentana a scris:
E posibil ca cererea de divort sa se fi anulat dat faptului ca am achitat cuantumul taxei judiciare pt divort prea mic, care, inteleg ca intre timp s-a marit?

Este posibil. Cererea de chemare în judecată a fost depusă la instanţă după data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 80/2013. Este de asemenea posibil ca acesta să nu fi fost unicul motiv.


celentana a scris:
In cazul asta, pot achita diferenta cuantumului respectiv la primarie si sa revin cu o cerere de reexaminare solicitand sa se revina asupra masurii anularii cererii in instanta?

Nu are rost. O eventuală cerere de reexaminare va fi respinsă.

Să vă explic de ce. Înainte de a comunica cererea de chemare în judecată, instanţa o verifică pentru a vedea dacă îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-art. 197 Cod procedură civilă (vedeţi art. 200 Cod procedură civilă). Când cererea nu îndeplineşte aceste cerinţe, reclamantului i se comunică în scris lipsurile, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii.

Asta s-a întâmplat şi în cazul cererii dvs. Instanţa a transmis o adresă acolo unde aţi solicitat să vi se comunice actele de procedură, probabil la sediul cabinetului avocatului din moment ce dvs. nu aveţi idee de existenţa acestei adrese. Termenul de 10 zile a trecut iar ceea ce a dispus instanţa nu a fost adus la îndeplinire. În aceste condiţii, cererea a fost anulată.

Este evident că o eventuală cerere de reexaminare va fi respinsă. Ceea ce vă pune în vedere instanţa să faceţi în procedura de regularizare a cererii trebuie făcut înăuntrul termenului de 10 zile şi nu după expirarea acestui termen. Tot ce v-a rămas de făcut acum este să o luaţi de la capăt, de preferat cu un avocat care a citit Codul de procedură civilă în vigoare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mai mult, cred că erau aplicabile şi prevederile art.39 din OUG nr.80/2013, potrivit cărora cererea de reexaminare (făcută exclusiv pentru calculul taxei) putea fi făcută în termen de 3 zile de la data comunicării taxei. Dacă nu aţi depus această cerere, nu văd ce şanse aţi avea în cererea de reexaminare a anulării cererii.

Cererea de reexaminare a măsurii anulării cererii poate fi făcută în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii de dezînvestire (alin.(6) al art.200 C.pr.civ.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog dati-mi ajutor, am termen pe 23.07.2014 vrica vrica Un partener a solicitat unui BEJ executarea silita a unui BO prin executor in corespondenta purtata el recunoaste ca i-am achitat o parte de creanta Eu am ... (vezi toată discuția)
Incheiere finala (dezinvestire) LDMUNTEANU LDMUNTEANU Complet: Camera de Consiliu Tip solutie: anuleaza cererea; Solutia pe scurt: Anuleaza cererea formulata de reclamantul .....Cu drept de cerere de reexaminare ... (vezi toată discuția)
Comunicare taxă de timbru judiciar, în cât timp trebuie s-o plătesc? ce se întâmplă dacă depășesc termenul? nicoara_a nicoara_a Buna ziua, Am depus o cerere pt recalcularea pensiei si am primit o comunicare din partea judecatoriei cum ca in termen de zece zile de la primirea ... (vezi toată discuția)