avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua, sunt cadru didactic aflat in concediu fara plata din 16.10.2012 pana in 31.08.2013. In cazul in care urmeaza sa nasc in jur de 25 noiembrie 2013, iar veniturile realizate de mine sunt urmatoarele: 01.11.2012-16.05.2013, 2 h la societatea unde am fost unic asociat, 01.05.2013 pana in prezent am un contract cu casa judeteana de pensii unde platesc niste contributii iar la 01.09.2013 trebuie sa ma prezint la catedra unde sunt titulara. Pot beneficia de indemnizatie de crestere copil sau de concediu de crestere copil?Precizez ca societatea am inchis-o in 16 august 2013.
Cel mai recent răspuns: oct , utilizator 16:57, 19 August 2013
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca veti naste in noiembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.

3. Din cele prezentate de dvs reiese ca aveti venituri p[rofesionale in perioada decembrie 2012 - mai 2013 si apoi septembrie - noiembrie 2013.

4. - Pentru perioada iunie - august 2013 spuneti ca platiti contributia la pensie in baza unui contract de asigurare sociala.
- Plata contributiei la pensie va ajuta la pensie dar nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC unde aveti nevoie de venituri profesionale, nu de plata contributiilor.
Multumesc,
In concluzie, pot beneficia de concediu prenatal si postnatal(cele parca 126 zile) platit si apoi pot solicita concediu de crestere copil dar fara indemnizatia aferenta.
Are relevanta faptul ca societatea la care am fost unic asociat si administrator s-a inchis pe 16 august 2013?
Si in final, exista vreo varianta de acoperire a celor trei luni lipsa, respectiv iunie-august 2013?
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
oct, utilizator
1. De concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti beneficia daca lam data solicitarii acestui concediu aveti cel putin o luna lucrata.

2. - De CCC si de indemnizatia pentru CCC veti putea beneficia numai daca aveti venituri profesionale impozabile sau perioade asimilate in cele 12 luni eligibile.
- Adica nu puteti beneficia numai de CCC fara indemnizatie decat daca indepliniti conditiile legale.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.


5. In concluzie puteti solicita si numai CCC (fara indemnziatie) dar numai daca indepliniti conditia cu veniturile profesionale pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

6. - Ati putea acoperi cele 3 luni prin incheierea retroactiva unui contract civil de prestari servicii sau de colaborare pe acea perioada.
- Nu stiu sa va spun cum sa faceti dar incercati daca se poate asa ceva.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc, in cazul in care nu voi reusi acoperirea celor 3 luni, singura solutie este, se pare, sa revin la catedra dupa concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa stiu daca iau indemnizatia pentru copil rihana rihana nu mai lucrez din luna mai,de pe data de 15 mai,eram insarcinata in 3 luni cand am incetat sa mai lucrez.mi am platit cas singura si o sa nasc la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Ccc dupa concediu fara plata natalia20 natalia20 Buna ziua. De o perioada sunt in concediu fara plata de la actualul loc de munca. De curand am nascut si as dori sa stiu daca pot solicita celor de la ... (vezi toată discuția)