avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc un sfat petru solutionarea unei probleme
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc un sfat petru solutionarea unei probleme

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am instalat centrala termica de apartament in 2001 , fiind prima persoana care a instalat centrala pe scara.Recent , un vecin isi instaleaza centrala termica si primeste acordul notarial de racordare la teava de gaz de la alt vecin care a primit acceptul de racordare de la mine, pentru a-si putea monta centrala in propriu apartament. Intrebarea mea este : cei ce au montate centrale termice in scara cu acceptul primei persoane care a facut plata la instalatia de gaz teava comuna au dreptul sa isi dea acordul la instalarea centralei termice persoanei care vrea sa isi monteze centrala? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 07:59, 22 August 2013
Intrebati daca vecinul care a primit acordul dv. de a-si monta CT si a si montat-o, are dreptul sa dea la randul lui acordul altuia care doreste acelasi lucru?

Daca v-a platit dv. pe acea lucrare, sigur, este si el proprietar al acelei coloane de gaze sau ar trebui sa fie pentru ca a platit.
Buna seara. Persoana care si-a dat acordul, a platit cand a solicitat sa ii dau acceptul pentru bransare la coloana de gaz, o suma mica ( partea ce ii revenea ca plata pentru apartamentul lui), dar nu am dat prin notariat si acceptul pentru ca sa poata avea posibilitatea ca el sa isi dea acceptul pentru racordarea celorlalti vecini care doresc sa isi monteze CT.Mentionez ca toate cheltuielile le-am suportat la instalarea coloanei de gaz comuna,fara participarea a nici unui vecin, este firesc ca acum toti cei ce doresc sa se branseze sa isi plateasca partea ce le revine.
Da e firesc si pentru faptul ca platesc o parte din aceste costuri e la fel de normal sa devina si ei coproprietari, cu sau fara notar, informal privind lucrurile.

Deci atata timp cat ei si-au platit partea, e corect sa fie si ei intrebati.
Aceasta problema a fost discutata de mai multe ori pe forum si functie de situatie, ne-am exprimat cate o parere. In cazul dvs. - initial unicul proprietar, treaba este mai simpla. Trebuia sa va informati vecinii sa stie si dansii cum trebuie sa procedeze in cazul in care vor dori bransarea ulterioara la teava de gaze, adica mai pe romaneste, care sunt costurile de bransare, pentru a va mai diminua din ”paguba”, pentru ca acest lucru este cel mai important.
Acum mai sunt de clarificat - mai ales pentru noi, ca sa intelegem, teava respectiva poate sa alimenteze toate apartamentele din scara? Daca da, atunci dvs. trebuia sa faceti repartizari de costuri (asa pentru dvs.) pentru fiecare apartament, iar acordul trebuia sa-l dati numai dvs. - in conditiile aratate (adica vecinii au inceput sa contribuie cu sume mici, adica acele provenite din repartizarea facuta).
Sigur, la un moment dat, proprietatea dvs. se va diminua de la 1/1. pana 1/20 probabil, astfel incat nu cred ca mai are vreo importanta cine v-a da acordul la notariat, insa important este ca dvs. sa va recuperati investitia initiala.
Deci, dvs. trebuia sa faceti regula, sa informati vecinii ca daca vor separare de masura ”sa iasa la interval” cu xxx lei; acordul notarial este si el bun de facut cate o frectie pe timpt de iarna, cand nu ai ce face...
In 2001 cand am procedat la schimbarea coloanei de gaze (lucrarea a fost aprobata de majoritatea proprietarilor din bloc prin tabel cu semnaturi), aceasta s-a facut prin asociatie, initial nimeni nu a platit nimic; s-au facut repartizarile necesare si fiecare a trebuit sa-si achite costurile (cele comune, coloana, regulator, verificari), cat si cele individuale. Trecerea de pe o retea pe cealalta s-a facut simultan. Aceasta la blocul meu, dar au fost si situatii, cand din diferite motive, unii proprietari si-au montat CT mult mai tarziu, asa ca pe langa acceptul pe care a trebuit sa-l dam (o adeverinta de la asociatie), proprietarul a fost nevoit sa achite si costurile repartizate si actualizate la zi...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)
Contorizare gaze dinamoviada dinamoviada Buna ziua,suntem un grup de 11 apartamente si dorim sa ne bransam la teava de gaze a vecinilor din bloc,bineinteles despagubindu-i pe acestia iar presedintele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . vreau sa stiu va rog, doresc sa imi pun centrala ... Sorin_23 Sorin_23 Buna ziua . Vreau sa stiu va rog, doresc sa imi pun centrala .Mentionez ca sunt la etajul 3 teava cu gaz este instalata de vecinul de la 4 care este singurul ... (vezi toată discuția)