avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Plata de impozit pe profit la ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Plata de impozit pe profit la ONG

Suntem ONG si incepand cu acest an avem si activitati economice, astfel ca la anul va trebui sa depunem 010 pentru inregistrarea cu impozit pe profit. M- am interesat la ANAF si am inteles ca dupa de depun decl. 101 cu venituri si chelt din activitati economice, voi depune si 010 , si abia apoi vom incepe sa calculam/ platim impozit pe profit. Adica pentru profitul aferent 2012 nu platim impozit pe profit, deoarece pana la depunerea 010 nu eram inregistrati cu imp. pe profit? Abia pentru 2014 vom incepe sa-l calculam/ platim?
Multumesc, astept parerile voastre.
Cel mai recent răspuns: lorella , utilizator 14:16, 23 August 2013
Mai intai verificati daca apareti in vectorul fiscal ca ati facut deja la infiintare aceasta optiune. Nu ati depus la infiintare declaratia 010 cand v-ati inregistrat la finante? Nu are nici o importanta ca nu ati avut pana acum venituri din activitati economice. Declaratia 101 o depuneati pe zero.
Acolo in declaratia 010 selectati ce tip de entitate sunteti si apoi ca acel impozit pe profit va fi platit anual.
E vorba de declaratia de mentiuni 010 prin care va trebui sa ne inregistram cu impozit pe profit, caci nu suntem inregistrati, pana acum prestand doar activitati fara scop patrimonial.
Intrebarea mea era de cand calculam si platim impozit pe profit. Logic ar fi sa platim impozitul calculat prin declaratia 101 aferenta anului 2013, dar am inteles de la ANAF ca nu s-ar plati pt. 2013, ci doar incepand cu 2014. Nu am gasit nimic in norme cu privire la acest lucru.
Rectificare : in mesajul precedent am scris 2012 in loc de 2013. Corect este : anul 2013 ( anul curent). :)
Situatia pe anul 2013 o veti trece in declaratia 101 care o veti depune pana in 25 februarie 2014 si tot pana atunci veti face si plata impozitului pe profit al ong daca rezulta asa ceva din calcule.
Multumesc, acum m- am lamurit.
Mai am o intrebare : e vreo legatura intre 010 si TVA? Daca anul acesta depasesc plafonul pt. TVA ( 220000 lei cifra de afaceri) ma inregistrez cu TVA sau doar la anul dupa ce depun mentiuni 010 pt. impozit pe profit? Plafonul de 220000 lei este specificat in C.F. la microintreprinderi. Noi, in calitate de ONG prestatori si de activitate economica, tinem cont de acest plafon, sau ne putem inregistra ca platitori de TVA numai cand/ daca vrem?
Nu are legatura cu declaratia 010.
Pentru tva aplicati ART. 152 din codul fiscal
.........
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1), respectiv 220.000 lei, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrată în scopuri de taxă conform art. 153.

Alte discuții în legătură

Declaratia 010 tva LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pana la ce data trebuie depusa declaratia 010, pentru trecerea de la trimestru la luna, ca platitor de TVA ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Procedura pentru a trece la tva obligatoriu 1ppp 1ppp Sunt un srl, micriintreprindere de la infiintare (2012). In luna mai devin platitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit intrucat depasesc CA de ... (vezi toată discuția)
Cu ce data devin faptic platitor de tva lylyan lylyan Daca in august depasesc plafonul de 220000 lei ce am de facut? Si cu ce data facturez cu TVA? Multumesc (vezi toată discuția)