avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Achizitie intracomunitara SRL neplatitor de TVA
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Achizitie intracomunitara SRL neplatitor de TVA

Buna ziua.
Detin SRL neplatitor de tva, cifra de afaceri nu depaseste 35 mii euro/an Importurilor le fac extracomunitar unde platesc TVA la vama cand se face importul. Factura cand o emit nu contine tva, deci este pret final. Firma va plati 3% din valoarea facturii.
Doresc sa fac import intracomunitar dar am niste neclaritati.
Mentionez ca valoarea anuala al importurilor intracomunitar nu depaseste suma de 10000 euro/an .
Doresc sa import de exemplu produse de 2000 Euro din Olanda.
1. Am vreo obligatie in sensul ca trebuie sa depun declaratii sau trebuie sa trec ca platitor de tva daca valoarea este pana in 10 mii euro pe an?

2. In cazul in care se poate face importul fara a schimba ceva la societate, produsul importat, pe care il voi vinde clientului din romania va contine tva pe factura ?

Dorinta mea este simpla... sa pot importa intracomunitar fara a-mi modifica statutl firmei si anume sa aplic TVA ( pentru ca ar insemna ca produsele importate extracomunitare sa le creasc pretul cu 24%).

3. In cazul in care se poate importa intracomunitar si nu am de platit nimic in momentul in care sosesc produsele, va trebui sa depun acte undeva, sau pur si simplu factura celor din Olanda o voi baga in contabilitate?

4. Factura care o voi primi de la cei din Olanda va contine TVA pe care eu il platesc?

5. Import intracomunitar inseamna import din tarile membre Uniunii Europene sau din toata europa?
Multumesc si sper ca m am facut inteles.
Astept un raspuns celor priceputi.
Cel mai recent răspuns: lArmAr , utilizator 12:52, 27 August 2013
nu ma poate ajuta nimeni cu vreo informatie? :( multumesc
Nu va pot da un raspuns exact.
In cazul firmelor platitoare de TVA, la prima livrare de marfa, aceasta devine platitoare de TVA lunar.
1. Am avut un caz cu o firma care avea facturi de servicii din UE si nu era platitoare de TVA. Au primit de la finante un CUI nou, special pentru declaratia 390(cred ca asta era)

2. Daca firma dumneavoastra nu este platitoare de TVA, atunci facturile emise vor fi fara TVA. In momentul in care achizitionati marfa, valoarea TVA intra in pretul marfii.

3. Cred ca va trebui sa platiti TVA-ul.

5. Intracomunitar - din interiorul comunitatii europene, adica din UE. O scurta corectie: import se numeste atunci cand cumparati de la o firma din afara UE. Altfel, este achizitie intracomunitara.
Atenţie ! În situaţia în care valoarea achiziţiilor intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro se consideră că achiziţia intracomunitară de bunuri nu este impozabilă în România şi persoana impozabilă nu are nici una din obligaţiile de mai sus
Baza legala: (art. 126 alin. (4), art. 153.1, art. 156.4 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal).

Asta inseamna ca am voie ca srl neplatitor de tva sa fac import fara sa trec societatea ca fiind platitoare de tva?

PS : rog un moderator sa schimbe titlul in Achizitie in loc de Import. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
lArmAr, utilizator
si inca ceva...acel plafon de 10 mii euro... se aplica doar la o singura factura...sau poti face achizitii pe tot anul... ( nu conteaza numarul facturilor si furnizorii) dar sa nu depaseasca 10 mii euro valoarea facturilor.
macar o indrumare ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Import din ue fara tva si vinzare in romania nordelectric nordelectric Buna ziua, Vreau sa import marfa fara TVA din UE. si sa o vind in R omania.Cum pot evita plata TVA sau cum pot vinde aceasta marfa fara TVA.Sa-mi fac firma ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara neplatitor de tva sandorraul sandorraul Buna ziua, Firma romaneasca neplatitoare de TVA dorim achizitia de bunuri din cadrul comunitati si vanzarea acestora catre persoane fizice din Romania.Cum ... (vezi toată discuția)
Plafon/tva vasi_2010 vasi_2010 Buna ziua, Am vazut ca pt comertul intracomunitar, plafonul maxim al cifrei de afaceri anuale de la care esti obligat sa te inscrii ca si platitor TVA este de ... (vezi toată discuția)