avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura rosie lipsa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura rosie lipsa

Buna ziua, sant agent de vanzari la o firma si mi s a zis ca nu am adus factura rosie la firma, in urma acestei acuzatii neintemeiata si fara nici un temei plauzibil mi se imputa suma de pe factura livrata clientului. Marea problema a mea este ca nici clientul nu mai recunoaste ca i am livrat marfa desi eu cu mana mea am verificat o impreuna cu sotia patronului si inca o persoana care parea m ai interesata de marfa lasata ca patroana in sine.
Intrebarea mea este: ce mi se poate intampla din punct de vedere juridic mie ca agent de vanzari in acest caz cand nici clientul nu are factura albastra si nici pe rosie (in cazul in care sa zicem ca am uitat o la el), dar nici in dosarul in care dupa ce se verifica se pun facturile livrate pe ziua respectiva...
Va rog sa mi raspunde ti ca nu mai am liniste incepand cu acea zi

MULTUMESC ANTICIPAT
Factura s a eliberat in baza unui bilet la ordin in urma unei discutii cu clientul pentru a da un stoc tampon pentru termenul de plata de 45 zile.
Marfa din depozit nu am luat o strict pentru clientul respectiv. Facem o incarcare seara dupa predarea marfii in depozit in baza unui aviz de incarcare iar marfa ce am livrat o clientului este din marfa pe care am incarcat o de seara pentru a doua zi. Dupa ce am livrat marfa clientului vanzarea s a efectuat si la alti clienti din marfa ramasa pe stoc conform facturilor eliberate in ziua vanzarii efective

Pe biletul la ordin ar fi trebuit sa se specifice numarul si data facturii... asteptati scadenta si depuneti-l la banca, astfel factura fiind platita inseamna ca a recunoscut debitul. Refaceti factura cu numarul respectiv si trimiteti-o prin posta cu confirmare de primire.
Pe viitor incercati si incheiati contracte cu clientii, in care sa specificati exact modul de livrare a marfurilor, acceptarea documentelor, semnarea lor, termene de plata, modalitati de plata etc.
radumuresan a scris:

Pe biletul la ordin ar fi trebuit sa se specifice numarul si data facturii...

NU avea cum. Biletul era lasat ca si garantie, nu era lasat ca plata pentru prima livrare.

radumuresan a scris:
Pe biletul la ordin ar fi trebuit sa se specifice numarul si data facturii... asteptati scadenta si depuneti-l la banca, astfel factura fiind platita inseamna ca a recunoscut debitul. Refaceti factura cu numarul respectiv si trimiteti-o prin posta cu confirmare de primire.

Cum sa trimita factura prin posta? Este agent de vanzari, lucreaza direct cu clientul. Adica a dat clientului 100 de facturi in mana la magazin si a 101 i-a trimis-o prin posta! De ce?

radumuresan a scris:
Pe viitor incercati si incheiati contracte cu clientii, in care sa specificati exact modul de livrare a marfurilor, acceptarea documentelor, semnarea lor, termene de plata, modalitati de plata etc.

Sunt convins ca au contracte cu clientii. Toate firmele de distributie serioase au!

Greseala esta a agentului/forumist. A pierdut ambele facturi. Clientul nu recunoaste marfa primita, este cuvantul unuia contra cuvantului celuilalt. Daca lucrurile stau asa cum spune agentul, treaba este clara : clientul este un hot care si-a insusit necuvenit marfa de valoare.
1. BO este instrument de plata nu poate fi folosit ca si garantie, cine il foloseste asa isi asuma riscul. Nu conteza cate livrari s-au facut trebuie specificat cv facturii platite.
2. Nu vad care ar fi problema daca a 101-a factura ar fi trimisa prin posta... d.p.d.v. contabil cum justificati factura lipsa, eu zic ca trebuie reconstituita conform ordinului 3512/2008 urmand a fi trimisa prin posta cu confirmare de primire....
3.daca toate firmele serioase au contracte asta nu inseamna ca aceste contractele sunt intocmite la fel de serios, drept dovada ce s-a intamplat. Daca in contract se stipula ca livrarea marfi se va face doar in baza unei comenzi din partea clientului poate ca in cazul unui proces, aceasta comanda cu BO intocmit corespunzator si cu factura reconstiuita si trimisa cu confirmare de primire, ar fi inclinat balanta in favoarea furnizorului. Ca sa demonstrezi ca, clientul este un hot trebuie acte si dovezi.

Daca nu se pierdea factura si sa zicem ca nu ar fi fost semnata de primire de catre client, pentru ca nu mai este obligatorie semnarea facturii, cum poti dovedi ca ai livrat acele bunuri daca tu nu ai comanda/contract, documente de transport, delegatie etc.?
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
radumuresan, utilizator
Dpdv legal nu contesta nimeni ca aveti dreptate. Practica este insa gri.
Procedurile de abia daca exista, daramite sa le mai si respecte cineva.

radumuresan a scris:
Daca nu se pierdea factura si sa zicem ca nu ar fi fost semnata de primire de catre client, pentru ca nu mai este obligatorie semnarea facturii, cum poti dovedi ca ai livrat acele bunuri daca tu nu ai comanda/contract, documente de transport, delegatie etc.?

Dpmdv, legislatia are scapari sau mai bine zis afacerile se desfasoara si pe incredere, pentru ca legea nu reglementeaza la liniuta toate situatiile astea exceptionale.
Daca :
- agentul nostru nu are niciunul dintre acele documente legale necesare: comanda, aviz, factura, op, contract;
- gestionarul a lasat marfa sa iasa din depozit fara documente ... ma mir cum isi tine gestiunea
- cineva de la facturare a intocmit factura ... sunt curios cine a semnat de predare si intocmire pe factura, etc
este clar ca mai lipsea doar cireasa de pe tort, adica un client care sa-si insusasca marfa si sa nu mai recunoasca.

Parerea mea, dar fara sa doresc descurajarea agentului, este ca agentul este primul raspunzator, apoi toti cei din spatele lui, inclusiv firma de distributie si ... iata o situatie tipica de varza financiara in care toti au scuze si cineva (instanta) trebuie sa decida cine plateste.

P.S. Nu m-ar mira sa aflu ca pe foamea asta anumiti clienti-patroni, au ales sa isi rezolve problemele financiare si in felul asta ... hai sa dam cate o teapa la cate un agent din asta si mai scapam de datorii, evident asta si pe fondul nerespectarii procedurilor despre care vorbeati, ca doar orice procedura este data spre a fi incalcata si nu respectata.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Nir la aviz de insotire a marfii LuminitaCamelia LuminitaCamelia Buna ziua. Reprezint o firma de distributie ( van-sell) care distribuie marfa prin agenti de vanzari cu marfa in gestiune. Ei primesc marfa conform avizelor de ... (vezi toată discuția)
Marfa fara factura fara aviz...cum pot recupera banii? Raluca Trenca Raluca Trenca Buna ziua, Sunt noua utilizatoare pe aici. am citit multe din discutiile voastre de pe forum si m-au ajutat destul de mult pentru a intelege mai ... (vezi toată discuția)
Transfer titlu de proprietate asupra unor marfuri gabriela f constantin gabriela f constantin Buna ziua, ma intereseaza cand se transfera dreptul de proprietate asupra unor marfuri vandute cu factura ( nu exista contract) cumparatorului- in momentul ... (vezi toată discuția)