avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura rosie lipsa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura rosie lipsa

Buna ziua, sant agent de vanzari la o firma si mi s a zis ca nu am adus factura rosie la firma, in urma acestei acuzatii neintemeiata si fara nici un temei plauzibil mi se imputa suma de pe factura livrata clientului. Marea problema a mea este ca nici clientul nu mai recunoaste ca i am livrat marfa desi eu cu mana mea am verificat o impreuna cu sotia patronului si inca o persoana care parea m ai interesata de marfa lasata ca patroana in sine.
Intrebarea mea este: ce mi se poate intampla din punct de vedere juridic mie ca agent de vanzari in acest caz cand nici clientul nu are factura albastra si nici pe rosie (in cazul in care sa zicem ca am uitat o la el), dar nici in dosarul in care dupa ce se verifica se pun facturile livrate pe ziua respectiva...
Va rog sa mi raspunde ti ca nu mai am liniste incepand cu acea zi


MULTUMESC ANTICIPAT
radumuresan a scris:

Draga anji pentru termeni ca: PROSTII, INFRACTIUNE, NEGLIJENTA IN SERVICIU, DELAPIDARE , FURT, LIPSA DE RESPONSABILITATE ar trebui sa ai ceva argumente sau dovezi.... asa sa dai search pe google in cautare de termeni poate oricine... restul sunt vorbe..
Poate a adus exemplarul semnat si l-a pierdut contabilul? Cum demonstrezi ca nu-i asa? Sau poate are seful ceva cu agentul si a luat el factura semnata si a aruncat-o....sunt multi de POATE...
Da-mi raspuns la situatia expusa de mine: Livrezi marfa, factura nu o mai semneaza clientul nefiind obligatorie stampilarea si semnarea facturii... cum demonstrezi ca ai livrat produsele daca clientul nu mai recunoaste???? la fel AGENTUL e de vina... sa platesaca ....noi l-am judecat si am hotarat ca este bun de plata.
Nu asa se procedeaza se merge in instanta si cine are acte si dovezi mai multe are si sanse mai mari de castig. Ca angajator trebuie sa aduci dovezi si la cat e de stufoasa legislatia si de interpretabila un avocat bun o sa-ti dea batai de cap.



POATE ca omul (angajatul distribuitor) ar fi trebuit sa-si faca treaba, sa stie despre documentele respective...

folosirea de subterfugii gen:

Specific ca nu am senat pe acel document (Avizul de incarcare pt ziua respectiva)


prin care neglijentul angajat sa scape de raspundere mi se pare total incorecta. angajatul distribuitor (cu experienta de ani de zile dupa cum spune el) nu are nici scuza nestiintei....
dar si-a lasat \"loc de intors\".

in acest fel orice angajator ar trebui sa-si dubleze nr de angajati pe fiecare post, unul care sa-si faca treaba si altul care sa verifice daca primul si-a facut treaba... eventual un al 3-lea care sa il verifice pe al doilea samd.

din firul logic al primului post

Marea problema a mea este ca nici clientul nu mai recunoaste ca i am livrat marfa desi eu cu mana mea am verificat o impreuna cu sotia patronului si inca o persoana care parea m ai interesata de marfa lasata ca patroana in sine.
Intrebarea mea este: ce mi se poate intampla din punct de vedere juridic mie ca agent de vanzari in acest caz cand nici clientul nu are factura albastra si nici pe rosie (in cazul in care sa zicem ca am uitat o la el),



rezulta ca angajatul distribuitor desi a predat personal marfa nu are semnatura pe acel document sau l-a pierdut (fapte imputabile lui) ceea ce in mod concret a dus la pagube aduse firmei distribuitoare.
cine sa plateasca?

eu vad zilnic situatii de acest gen in care din neglijenta angajatilor se produc pagube angajatorilor, iar angajatii desi nu si-au facut treaba incearca sa paseze paguba ...


Da-mi raspuns la situatia expusa de mine: Livrezi marfa, factura nu o mai semneaza clientul nefiind obligatorie stampilarea si semnarea facturii... cum demonstrezi ca ai livrat produsele daca clientul nu mai recunoaste???? la fel AGENTUL e de vina... sa platesaca ....noi l-am judecat si am hotarat ca este bun de plata.


pai cine altcineva decat agentul avea obligatia de a lua semnatura de primire pe documentul marfii respective? nu agentul daca el s-a dus si a predat?
eu nu neg ca legislatia din romania [EDITAT] protejaza neglijenta angajatilor producand pagube angajatorilor.
vorbeam de latura morala in care necinstitii si neglijentii scapa, desi nu-si fac treaba si produc pagube... nu chiar neinsemnate... (33.000 ron = 10.000 usd)

celebru este cazul nedarii bonului fiscal, in care (desi semneaza hartii in acest sens) angajatul nu vrea sa dea bon si sanctiunea ( 8.000 ron + inchiderea unitatii 3 luni) o suporta angajatorul... ce poate sa ii faca acesta angajatului neglijent sau rau-intentionat? avertisment? mustrare? penalizare 10%? desfacere contract?
compenseaza vreuna paguba produsa de angajat?


P.S. Nu m-ar mira sa aflu ca pe foamea asta anumiti clienti-patroni, au ales sa isi rezolve problemele financiare si in felul asta ... hai sa dam cate o teapa la cate un agent din asta si mai scapam de datorii, evident asta si pe fondul nerespectarii procedurilor despre care vorbeati, ca doar orice procedura este data spre a fi incalcata si nu respectata.

ultima data editat de trandafir2 pe data de Miercuri, 28 August 2013, 16:37


da, desigur... angajatorul distribuitor STIE ca va aduce maine angajatul neglijent maine de acasa aceasta suma (10.000 usd are orice distribuitor pastrati la ciorap) si ii regleaza situatia...

dar procedura cu documente de ce nu e respectata de angajatul distribuitor?
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
Admin, administrator
Chiar nu vrei sa intelegi.... fiind vorba de o suma mare, probabil ca se va ajunge in instanta.. acolo trebuie sa ai dovezi si acte intocmite si semnate... care sunt acestea? Argumentele de genul tau, nu-ti folosesc in instanta, te faci de ras:
ar fi trebuit sa-si faca treaba, sa stie despre documentele respective...

rezulta ca angajatul distribuitor desi a predat personal marfa
din ce act rezulta?
nu are semnatura pe acel document sau l-a pierdut
cum demonstrezi, nu cred ca s-a intocmit borerou de predare-primire a facturilor
nu agentul daca el s-a dus si a predat?
din ce act rezulta ca a fost la acea firma si a predat marfa (delegatie sau foaie de parcurs stampilate... niema)
legislatia din romania (facuta de hoti pentru hoti) protejaza neglijenta angajatilor producand pagube angajatorilor.
vorbe...





dar camere video nu exista deloc ? nici la depozit ? nici la distribuitor ? nici la persoana care a incasat ? totul se face in plin intuneric ?
nu asa se pune problema.

distribuitorul angajat a creeat o paguba firmei angajatoare (prin neglijenta sau prin rea intentie)

pagubita firma trebuie (ar trebui e mai corect spus) sa-si recupereze paguba. evident.

are 2 variante:
1. sa se indrepte impotriva beneficiarului dar nu poate deoarece nu are dovada livrarii (din vina agentului sau) deci aceasta varianta e exclusa.
2 sa se indrepte impotriva agentului dar ... acesta a avut grija sa nu existe probele faptei sale. [EDITAT]

camerele video nu au ce sa caute in acest scenariu, nici o instanta nu va admite o asemenea proba, deoarece poate fi usor contrafacuta.
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
Admin, administrator
Hmm.. ar fi bine sa vina si administratorul firmei sa-l invatam cum sa se protejeze de astfel de riscuri. Nu? Sau sa-si angajeze oameni competenti pt. asta... Dar cum sa faca asta... costa bani... de ce sa nu bage el in buzunar banii aia...mai bine plateste 200-300/luna pt acte si gata... restul se rerzolva.... atitudinea asta a administratorilor nu vi se pare cunoscuta?

Cand faceti o polita de asigurare daca vreti sa va sigurati riscuri suplimentare platiti mai mult daca va multumiti cu varianta standard inseamna ca va asumati celelalte riscuri. Asa si administratori se gandesc numai la profitul lor, neglijand alte riscuri.

Intr-o societate contabilul trebuie sa stie codul comercial, codul penal, codul fiscal, codul muncii, resurse umane, PSI... etc. pt. acelasi salariu ... deci el acopera cel putin trei posturi....dar trebuie sa o faca si bine si pe bani putini. Asta vi se pare normal? In loc ca administratorul sa-si angajeze pt. fiecare domeniu cate un specialist...
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Nir la aviz de insotire a marfii LuminitaCamelia LuminitaCamelia Buna ziua. Reprezint o firma de distributie ( van-sell) care distribuie marfa prin agenti de vanzari cu marfa in gestiune. Ei primesc marfa conform avizelor de ... (vezi toată discuția)
Marfa fara factura fara aviz...cum pot recupera banii? Raluca Trenca Raluca Trenca Buna ziua, Sunt noua utilizatoare pe aici. am citit multe din discutiile voastre de pe forum si m-au ajutat destul de mult pentru a intelege mai ... (vezi toată discuția)
Transfer titlu de proprietate asupra unor marfuri gabriela f constantin gabriela f constantin Buna ziua, ma intereseaza cand se transfera dreptul de proprietate asupra unor marfuri vandute cu factura ( nu exista contract) cumparatorului- in momentul ... (vezi toată discuția)