avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare CMI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare CMI

Care sunt pasii care tb urmati pentru a deschide un cabinet medical individual, ce documente tb depuse si unde? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mclupu , utilizator 15:03, 14 Februarie 2012
Oarece reglementari se regasesc in OG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale;
Astfel:
ART. 5
(1) Cabinetele medicale se înfiinţează la cererea medicului sau a grupului de medici, în funcţie de forma de organizare, potrivit art. 1 alin. (3).
(2) Actul de înfiinţare a cabinetelor medicale este certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, care se întocmeşte şi se păstrează de autoritatea sanitară publică, respectiv de direcţiile de sănătate publică judeţene sau de Direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti. O copie de pe certificatul de înregistrare se înmânează titularului cabinetului medical.
(3) Documentaţia necesară pentru înregistrarea cabinetului medical se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii şi familiei.

ART. 6
(1) Cabinetele medicale, indiferent de forma de organizare, pot desfăşura activităţi de radiodiagnostic, imagistică medicală şi alte activităţi medicale şi conexe actului medical, cu autorizarea lor în condiţiile legii, precum şi activităţi de învăţământ şi de cercetare, cu avizul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
(2) Medicul sau personalul medical care desfăşoară activitate medicală în cadrul cabinetului medical răspunde în mod individual, potrivit legii, pentru deciziile profesionale, în cazul eventualelor prejudicii aduse pacienţilor.
(3) Controlul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, indiferent de forma de organizare, se exercită de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Colegiul Medicilor din România.
(4) Prin derogare de la alin. (1), autorizarea cabinetelor stomatologice pentru desfăşurarea activităţilor de radiodiagnostic se va face de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
(5) Controlul privind respectarea normelor legale în furnizarea serviciilor de sănătate se exercită de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi unităţile sale subordonate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România sau de alte organe abilitate, în condiţiile legii.
De asemenea, trebuie avute in vedere prevederile Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 153/2003:
ART. 18
Cabinetul medical se înfiinţează la cererea medicului titular sau a medicilor asociaţi din cadrul societăţii civile medicale.
ART. 19
Actul de înfiinţare a cabinetului medical ori a societăţii civile medicale îl constituie certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale.
ART. 20
(1) Certificatul de înregistrare se eliberează în baza următoarelor documente:
a) cerere de înfiinţare;
b) autorizaţia de liberă practică a medicului titular sau a asociaţilor;
c) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmează să funcţioneze cabinetul medical;
d) avizul Colegiului Medicilor din România;
e) actul constitutiv şi statutul societăţii civile medicale.
(2) Existenţa dotării minime necesare funcţionării cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 21
(1) Avizul colegiului medicilor se eliberează în baza autorizaţiei de liberă practică şi a dovezii deţinerii legale a spaţiului şi numai după verificarea existenţei dotării minime a cabinetului medical.
(2) Dotarea minimă va fi verificată de către direcţiile de sănătate publică pentru toate activităţile medicale ce urmează a fi menţionate în obiectul de activitate al cabinetului medical.
(3) În cazul societăţilor civile medicale, un exemplar al actului constitutiv şi al statutului se va depune şi la colegiul medicilor care emite avizul de înfiinţare.
(4) În avizul eliberat de colegiul medicilor se vor menţiona serviciile medicale furnizate, numărul de cabinete, în cazul societăţii civile medicale, şi existenţa dotării minime corespunzătoare activităţii medicale desfăşurate.
ART. 22
(1) Formele de exercitare a profesiei de medic vor fi individualizate prin denumire, după cum urmează:
a) în cazul cabinetului medical individual - numele medicului titular, urmat de sintagma "cabinet medical de ..." (se trece activitatea medicală principală ce se desfăşoară în cabinet);
b) în cazul societăţilor civile medicale - numele cel puţin al unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma "şi asociaţii - societate civilă medicală" sau numele asociaţilor şi sintagma "societate civilă medicală". Pe firma societăţii civile medicale vor fi menţionate activităţile medicale desfăşurate sau doar cele mai semnificative.
(2) Numele vor fi precedate de titulatura medicală.
(3) Denumirile prevăzute la alin. (1) vor figura pe firmele cabinetelor şi ale societăţilor în condiţiile stabilite de Codul de deontologie medicală.
Mergi la Directia de Sanatate Publica locala.

Pentru cabinet individual (atentie, nu este vorba de societate comerciala)
Ai nevoie de urmatoarele acte:
- cerere
- autorizatia de libera practica;
- dovada de sediu (contract casa, chirie, concesiune, etc.)
- aviz Colegiul medicilor

Directia va elibera un certificat de inregistrare al cabinetului.
Apoi mergi la Directia de Finante sa iti iei un cod fiscal.

Vezi mai jos dotarea minimala obligatorie pentru cabinetul tau.

[ link extern ]
[ link extern ]

Asta-i tot.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
taolt, utilizator
Am intles pasii.. ce nu am inteles cum pot face ca sa pot scadea in contabilitatea cabinetului de stomatologie de exemplu amenajarea lui (constructie, proiect, arhitect, materiale etc) si dotarea minima obligatorie (scaun stomatologie, instrumentar, etc) mai ales ca acestea sunt destul de scumpe...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul pentru un cabinet stomatologic Ion.Me Ion.Me Buna ziua tuturor! Unde as putea gasi cele mai noi si relevante informatii despre regulamentul in ceea ce priveste spatiul pentru un cabinet stomatologic? Care ... (vezi toată discuția)
Acte necesare autorizare caen 8511 si 8512 clinica medicala buna ziua
va rog sa ma ajutati cu un necesar de acte pentru autorizarea unei clinici medicale CAEN 8511 si 8512.
va multumesc! (vezi toată discuția)
8621 si 8622-coduri caen interzise zanabuna zanabuna Pt o societate comerciala care vrea sa-si deschida si cabinet medical: am voie sa am so codurile Caen de mai sus. Am vazut pe site-ul ONRC ca e nevoie de ... (vezi toată discuția)