avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inspectorul de munca - atributii, competente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inspectorul de munca - atributii, competente

Buna ziua ! As dori sa stiu daca un inspector (inspectia muncii) poate intra intr-un SRL fara insotitor; si anume : intr-o firma producatoare de mobila el poate merge neinsotit, chiar daca nu are inspectia muncii facuta pentru acesta ? Daca se intampla sa cada pal sau alte obiecte pe el cine este raspunzator ? Sau e normal sa vina la manager care sa ii dea un angajat de la resurse umane care sa il ghideze? Mentionez ca in legea 108/99, privind Inspectia Muncii, ART. 19
(1) Inspectorii de munca au următoarele drepturi:
a) sa aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă, în
sediul persoanei juridice şi în orice alt loc de munca organizat de
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:24, 28 August 2013
Asaa cum reiese din art.19 lit.a din Legea nr.108/1999, inspectorii de munca au dreptul sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in sediul oricarui angajator si in orice alt loc de munca organizat de persoane fizice sau juridice.

Prin urmare, controlul se poate face si fara instiintarea prealabila a angajatorului.

Impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cerceta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform art.23 alin.1 lit.a din Legea nr.108/1999.

Ok ! Am inteles ca au acces liber, dar pot merge de capul lor peste tot, la oamenii care lucreaza la utilaje sa ii perturbe ? Sau intra frumos, cer un angajat de la personal si ii insoteste oriunde vor si primesc informatiile necesare ? Pentru ca am patit, au intrat asa ca "hoti" au alergat dupa oameni prin sectii si un domn inspector era sa se loveasca de un palet de pal. Cine era de vina ? Tot angajatorul, si daca le-am spus ca ar fi ok sa vina si sa ii insoteasca cineva care cunoaste fabrica, au spus ca nu trebuie ca ei au dreptul sa intre oricum si oricand !
Chiar daca au acces liber, in practica, unul din echipa de control merge la conducere si solicita sa fie insotit. Eu asa am observat ca se procedeaza in mai multe judete in cazul unui control al ITM-ului.

Legea nu prevede ca trebuie sa se solicite de la angajator sa fie insotiti de un reprezentant al acestuia in timpul controlului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie angajat in cadrul unui control itm lorelei86 lorelei86 Angajatul unei societati are obligatia de a completa declaratia din care reies datele personale,salariul primit,vechimea la locul de munca ,inmanata de ITM in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care sunt motivele/ situatiile in care itm-ul initiaza ... HRBP HRBP Buna ziua, Care sunt motivele/ situatiile in care ITM-ul initiaza un control? Exista specificat in lege? ( de ex. sesizari/ reclamatii, autosesizari, campanii ... (vezi toată discuția)
Abuz itm? 2317nicola 2317nicola Buna ziua!Am o societate mica cu 5 angajati.De trei zile am control de la ITM,iar dupa nenumarate cerinte nejustificate pt.aceasta institutie(bonurile de ... (vezi toată discuția)