avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrari de constructii echipa muncitori fara contract
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrari de constructii echipa muncitori fara contract

Vreau sa fac o constructie cu muncitori fara a fi incheiat un contract.Ce se va intampla daca apare ITM-ul?Ce obligatii am pe linie de siguranta muncii.Dar fata de fisc.
Cel mai recent răspuns: altapila , utilizator 18:37, 31 August 2013
1. Daca apare ITM-ul si va prinde fara c.i.m incheiate cu acei salariati veti fi sanctionat contraventional pentru munca la negru.

Codul Muncii prevede, in acest sens:
Art. 260.

(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.


Art.264
......
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.


2. Fata de obligatiile fiscale, exista riscul acuzarii de evaziune fiscala.
Art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale : Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Art. 303 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, coroborat cu art. 3021 din Codul penal

Art. 303 din Legea nr. 95/2006.
Art. 303. Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

Art. 302.1din Codul penal
Art. 302.1. Deturnarea de fonduri
Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti sau a resurselor materiale, fără respectarea prevederilor legale, dacă fapta a cauzat o perturbare a activităţii economico-financiare sau a produs o pagubă unui organ ori unei instituţii de stat sau unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.[]…]”/ ivit legii, sunt de interes public.”

Despre "sancţiunile care se pot aplica pentru aceeaşi faptă de nevărsare a contribuţiilor cu reţinere la sursă" puteti citi mai pe larg aici
[ link extern ] /
Pentru a desfasura activitatea de ctii. in mod legal, trebuie sa incheiati contract de prestari servicii cu o firma sau contracte individuale de munca cu lucratorii. In caz contrar se va considera ca folositi munca la negru si veti fi amendat contraventional de catre ITM.
Ca angajator, daca incheiati CIM cu lucratorii aveti obligatia sa indepliniti toate atributiile prevazute in Legea ssm nr. 319/ 2006 privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori si sa le creati conditii normale de lucru.
Pentru lucratorii proprii veti platiti impozit pe salariu, asigurari sociale, asigurari de sanatate, somaj, fond pentru accidente de munca si boli profesionale.
Se mai plateste si cota pentru Fondul de garantare a creantelor salariale.
Legea nr.200/2006:
Art. 7. – Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota prevazuta de lege, aplicata asupra veniturilor care constituie, potrivit legii, baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii.
Va multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea contractului de munca marta1965 marta1965 Buna seara,am o problema cu contractul de munca la firma unde am fost angajat ,cei de acolo nu au platit contributiile la casa de pensii,si nici nu au trecut ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)