avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea bunurilor unei persoane provenite dintr-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea bunurilor unei persoane provenite dintr-o mostenire nedezbatuta la data mortii persoanei

Exista vreo posibilitate ca o persoana fara descendenti(X) sa lase mostenire unei alte persoane(Z), care nu face parte din nicio clasa de mostenitori legali bunurile ce ar rezulta din dezbaterea unei succesiuni la care prima persoana ar avea vocatie?
Ca sa ma fac inteleasa: X este mostenitorul lui Y. Succesiunea lui Y nu a fost dezbatuta la momentul mortii lui X. Poate X sa faca vreun act prin care Z sa mosteneasca ceea ce i s-ar fi cuvenit lui X din mostenirea nedezbatuta a lui Y? Sau avand in vedere ca X nu mai exista la data dezbaterii succesiunii, aceasta se va imparti intre ceilalti mostenitori.
Sper ca am fost cat de cat clara.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:37, 1 Septembrie 2013
Drepturile succesorale ale lui X nu îşi au izvorul în faptul dezbaterii acelei succesiuni, ci în decesul celui care lasă acea moştenire, în speţă Y. Cota parte cuvenită lui X a intrat în patrimoniul lui la data decesului lui Y, indiferent dacă succesiunea a fost sau nu dezbătută.

Prin urmare, la decesul lui X acea cotă din moştenirea după Y va face parte din averea lăsată de X. Dacă el vrea să testeze în favoarea lui Z toată averea sa, doar moştenitorii rezervatari ai lui X s-ar putea opune, după decesul lui. Din moment ce afirmaţi că X nu are descendenţi, singurii rezervatari ar fi soţia supravieţuitoare şi părinţii lui X, dacă ar fi în viaţă la data decesului lui X.

sigur! gandesc ca-i vorba de un testament facut de X
acum depinde cati acceptanti avem dupa fupa Y
dupa unii este este
milika, de ce ar conta numărul acceptanţilor? Aici nu este vorba despre cîtimea cotei lui X, ci despre faptul că acea cotă (indiferent cît ar reprezenta ea valoric sau procentual) poate fi testată în favoarea lui Z (printr-un legat universal sau cu titlu universal) fără ca succesiunea după Y să fi fost dezbătută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare legatar universal citibeg citibeg Situaţia: Z a murit în anii 50, după ce-au intrat pădurile în proprietatea statului. Y a moştenit averea rămasă, decedând în 1999, deci fără a avea ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor danares1 danares1 Se poate anula un certificat de mostenitor, eliberat de fostul Notariat de stat?. Dupa decesul sotului, sotia a primit o cota de 1/4 si un copil 3/4 , ... (vezi toată discuția)
Copii mostenitori,sau nu ? gigelas gigelas In luna iulie 1987,cetateanul X,cu ocazia dezbaterii succesiunii (dupa decesul parintelui),renunta expres la mostenire in favoarea fratilor. In momentul ... (vezi toată discuția)