avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Pot recupera banii dati cu imprumut prin anul 2004?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Pot recupera banii dati cu imprumut prin anul 2004?

In 2003- 2004 am dat niste bani cu imprumut unor peieteni si pana acum imi tot spun ca nu au, sa mai astept sa faca rost. Nu am facut nicio chitanta de mana sau notar.
Mai am vreo sansa sa-i recuperez?
Va multumesc foarte mult pt raspuns..!
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:50, 4 Septembrie 2013
Incercati sa notificati oficial beneficiarul imprumutului sa va restituie suma
Conditionat de actele si actiunile acestuia ,analizati si alte variante
emil6702 a scris:

Totusi, 10 ani e prea mult, macar sa fi fost mai putin de 5, puteati depune plangere penala pt abuz de incredere art. 238 NCP, cu conditia ca si alte persoane sa fi stiut de imprumut. Puteti incerca sa le spuneti ca depuneti plangere penala, eventual daca refuza sa va dea un angajament scris de stingere a datoriei, dar escocii cunosc foaaaarte bine legile.


Domnule, NCP nu este inca in vigoare, am vazut ca va raportati la el in diverse postari, la 1.02.2014 este anuntata intrarea in vigoare, cat despre plangerea penala pentru abuz de incredere in cazul unui imprumut, aceasta infractiune nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.
Avem si o Decizie a ICCJ prin care se motiveaza ca "refuzul de a restitui o suma imprumutata atrage raspunderea civila si nu constituie infractiunea de abuz de incredere".
@Patrascu E bine ca ati pomenit de ICCJ, deoarece eu cunosc cazuri instrumentate de Parchet pe aceasta speta cu abuz de incredere art. 213 C.P. Imi cer scuze, nu am mai vorbit de mult cu un procuror, nu stiam ca s-a amanai iar introducerea NCP. In principiu, ramane ideea de a obtine un inscris de la debitori.
emil6702 a scris:

Saut-mana si cu toate scuzele, dar documentul de care vorbiti nu trebuia obtinut in perioada de prescriptie de 3 ani pt intreruperea acesteia si inceperea unui nou termen?


În perioada de prescripție nu aveți nevoie de recunoaștere din partea debitorului...

Recunoașterea unei datorii se poate face oricând de către datornic, după oricât timp.
Prin recunoaștere începe un nou termen de prescripție.
Eu cred ca nu e chiar asa. Odata implinit termenul de prescriptie, ramane implinit. Recunoasterea nu face decat sa intrerupa un termen care curge, deci nu implinit si are ca efect inceputul unui nou termen de prescriptie.

Up-date : Vad ca ICCj e de aceeasi parere cu mine [ link extern ]

[ link extern ]


Up-date 2 : probabil ca va gandeati la actuala reglementare, unde este reglementata renuntarea la beneficiul prescriptiei, doar ca nu se prea aplica, nu aveam prescriptie implinita daca ar fi inceput sa curga dupa 01.10.2011, iar art. 6 alin. (4) C.civ. si art. 201 din Legea nr. 71/2011 stabilesc ca "prescripţiile extinctive (precum si decăderile si uzucapiunile) începute si neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit."

Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate recupera o suma mare de bani fara sa fi semnat vreun act doveditor ! laurentiusan laurentiusan Am imprumutat o suma mare de bani unui asa zis ¨prieten¨,fara a semna vreun act,macar de mana cum se zice!!! Gresala mea...,ce sanse sunt sa-mi recuperez ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie Kempes48 Kempes48 Bună ziua. Am mare nevoie de un sfat. Acum aproape 4 ani în septembrie 2013 am împrumutat un fost coleg de serviciu cu suma de 1000 de euro. La momentul ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere dragomirdana dragomirdana Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta, intrucat nu stiu cum sa procedez. In luna iulie anul trecut am facut imprumut pe numele meu ... (vezi toată discuția)