avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica cu fonduri europene - Bucuresti
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica cu fonduri europene - Bucuresti

Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Blocul tatalui meu este administrat de o firma de profil (care calculeaza, in principal, cotele de intretinere). Blocul se afla in sectorul 3 si, in perioada in care se faceau inscrieri pentru programul gratuit de reabilitare termica, nu s-a facut absolut niciun demers (probabil pentru ca nu ar fi putut pune mana pe niciun ban). In urma cu cateva saptamani, presedintele blocului impreuna cu reprezentantii firmei de administratie au spus ca s-a decis in sedinta comitetului de bloc ca blocul sa se inscrie in programul de reabilitare cu fonduri europene si coparticiparea proprietarilor. Profitand de faptul ca in bloc locuiesc aproape numai persoane de varsta foarte inaintata, le-au dat niste hartii sa le semneze si le-au spus locatarilor ca rata pe care o vor plati va fi de 15 lei lunar (toata aceasta "informare" s-a facut verbal, fara a se prezenta locatarilor niciun document scris). Zilele trecute, au pus la cutiile de scrisori ale locatarilor urmatorul anunt: "Va informam ca firma "X" (este vorba despre firma care asigura administrarea blocului) a inceput demersurile pentru reabilitarea termica prin accesarea fondurilor europene, program realizat cu sprijinul Primariei Capitalei. Majoritatea proprietarilor prezenti au fost de acord cu reabilitarea imobilului, societatea "X" (firma de administrare) tinand cont de aceasta hotarare, astfel incat din primavara anului 2014, in urma accesarii fondurilor, urmand sa se realizeze reabilitarea blocului".
Precizez ca locatarii blocului (care are circa 55 de garsoniere) au restante de circa 8.000 de lei (la un asemenea numar de locuinte mi se pare o suma destul de mare) si nu inteleg cum se spera ca vor fi achitate ratele pentru reabilitare in conditiile in care locatarii au restante acum, pe timp de vara, cu cote mici la intretinere. Cine va plati daca multi dintre ei no vor avea din ce sa achite?
Deoarece nu am gasit absolut niciun indiciu despre vreun program de reabilitare derulat cu sprijinul Primariei Capitalei si din modul in care s-a derulat toata aceasta operatiune de catre presedintele de bloc in colaborare cu firma respectiva, va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca exista un astfel de program si daca acest mod de actiune este unul corect si legal.
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: marinalidia , utilizator 18:46, 22 Noiembrie 2013
Din cate stiu eu nu trebuie sa se plateasca nimic in astfel de cazuri.
Nu trebuie sa se plateasca nimic in cazul in care blocul se inscrie in programul de reabilitare gratuita, derulat de primariile de sector. Problema ridicata de mine NU se refera la acest program, ci la unul la care proprietarii trebuie sa plateasca. Mai mult, ne-au dat sa completam o fisa de venit cu antetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (in conditiile in care ministerul respectiv are, de un an de zile, o alta denumire - Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice).
Asadar, rugamintea mea de a ma clarifica in aceasta problema o adresez cuiva care cunoaste aceasta tema.
Multumesc mult
Trebuie stiut exact legea aplicabila in raprt de momentele in care este in vigoare, suspendata si asa mai departe norma de drept.

In functie de lege se plateste sau nu...
Nu am auzit ca proprietarii sa plateasca ceva decat daca sunt fraieri.
Daca e gratis pt ce sa plateasca...
Reabilitarea cu fonduri europene nu e gratis,in functie de media veniturilor proprietarilor din imobil se suporta un procent de catre acestia conform OUG 63/2012 si OUG 18/2009
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
elenazan, utilizator
Extras din Ghidul Solicitantului (Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere; Domeniul de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinte”)

„Ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:
 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, in proportie de 82% FEDR, respectiv 18% buget de stat;
 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Autoritatea Publică Locală şi Asociaţia de proprietari.

Ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari (privind cheltuielile eligibile) vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse:
 30% contribuţia unităţii administrativ teritoriale (UAT) şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari (AP), în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente - locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 Euro;
 20% contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente - locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro;
 10% contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente - locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 Euro.”
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
marinalidia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un prieten - plata diferentiata reabilitare in functie de venituri Anghelescu Anghelescu Aseara un prietre administrator de bloc, imi spunea ca a finalizat \"dosarul pentru reabilitarea blocului\",pentru a fi depus la primaria de sector. Imi ... (vezi toată discuția)
Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ? szabyku szabyku Buna ziua. Vrem reabilitate termica a blocului prin fonduri europene si avem semnaturile 50 plus 1 dintre locatari. Blocul nostru are 3 scari. Pentru derularea ... (vezi toată discuția)
Fonduri nerambursabile pentru asociatia de proprietari Adriantot Adriantot Indrumati-ma, va rog, referitor la accesarea fondurilor europene nerambursabile. Am citi cate ceva despre suma maxima de 200.000 euro nerambursabili. De unde ... (vezi toată discuția)