avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare

Buna ziua!
In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro urmand ca diferenta sa fie achitata la data de 18.07.2013 cand ar fi avut loc incheierea actului. Incheierea nu a avut loc din cauza faptului ca promitentul vanzator nu ar fi facut dezmembrarea terenului la timp(a fost plecat in vacanta)si ca urmare am incheiat un act aditional la promisiunea bilaterala prelungind termenul limita de incheiere , noul termen fiind 16.08.2013. Nici la aceasta data nu a avut loc incheierea actului , promitentul vanzator venind cu diferite pretexte,ca nu stia ca trebuie scos certificatul de urbanism, ca acesta ar dura circa trei saptamani pana l-ar scoate....sub promisiunea ca se va incheia actul in cauza.
Doresc sa stiu ce se poate intampla, pot pierde avansul dat, exista o limita de timp in care se pot incheia actele necesare avand in vedere perioada scursa de la incheierea actului aditional?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 21:17, 6 Septembrie 2013
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca nu ii poate vinde cum sa ii vanda.
Aiici imi pare mie problema.

Daca nu poate vinde ca nu a facut dezmembrarea inseamna ori ca poate vinde si asa ori ca nu poate vinde.
Ce parere aveti, poate sau nu poate?

Poate, domule avocat. Că d'aia se adresează promitentul cumpărător instanţei.

Dacă promitentul vînzător nu vrea să facă lotizarea de bună voie, atunci o va face instanţa în locul lui, la cererea reclamantului, pe baza unei expertize judiciare, respectiv a unei documentaţii cadastrale în temeiul căreia se va pronunţa instanţa. Mai simplu nici că se poate.

ªi atunci, să nu revin la retorica mea întrebare? Care, retorică fiind, nu aşteaptă niciun răspuns, fiind sie-şi suficientă iar altora pe deplin lămuritoare.
marinmih a scris:

Buna ziua!
In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren

Din cîte ştiu eu (şi sper să nu greşesc) la data încheierii antecontractului era în vigoare alin.5 al art.24 din L.nr.7/1996 (aliniat introdus prin art.VII ind.5, punctul 3 din OUG nr.121/2011 şi abrogat apoi prin L.nr.221/2013), care prevedea următoarele:

(5) Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Textul mai sus citat a fost în vigoare în perioada 01.05.2013 – 17.07.2013.

Sper că antecontractul încheiat de dumneavoastră este unul autentic. Altfel, nici măcar faptul că aţi încheiat un act de prelungire a termenului de încheiere a contractului nu poate valida antecontractul din punct de vedere al formei.

Daca promisiunea este incheiata in forma autentica la notar sunt niste clauze standard - arvuna -in plus antecontractul este si titlu executoriu daca este autentic.
Joha a scris:

-in plus antecontractul este si titlu executoriu daca este autentic.

Da, actul autentic este titlu executoriu, dar numai în limitele prevăzute de lege. Iată ce spune NCCP:

Art. 639. - (1) Actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa, lichida si
exigibila
constituie titlu executoriu. In lipsa originalului, titlul executoriu il poate constitui duplicatul sau copia legalizata de pe exemplarul din arhiva notarului public.

În cazul de faţă, nu văd nicio creanţă certă, lichidă şi exigibilă. Prin urmare, nici titlu executoriu.

Pentru a obţine îndeplinirea obligaţiei asumate de debitor (promitent vînzător), creditorul trebuie să se adreseze instanţei.

La fel, pentru a-şi recupera avansul plătit e nevoie de o hotărîre în rezoluţiunea antecontractului.

Antecontractul în sine nu poate fi folosit ca titlu executoriu într-o eventuală executare silită. Pentru simplul motiv că nu este titlu executoriu.
Themis s a dat un avans de 2000 de euro...antecontractul are niste clauze ...ce se intampla cu acei 2000 de euro la expirarea termenului prevazut in antecontract pt incheierea in forma autentica a contractului de vanzare cumparare ?! Deci exist o creanta care poate fi certa Lichida si exigibila....

Mie asa imi pare...

Alte discuții în legătură

Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans achizitie locuinta nea_pandele nea_pandele Am dat avans la un apartament in octombrie si trebuia sa ma pot muta la 1 martie.(sau daca nu sa primesc avansul inapoi in 30 de zile+daune interese daca nu ... (vezi toată discuția)