avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Termen pentru plata contributiilor pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Termen pentru plata contributiilor pfa

Buna ziua
Daca am deschis un pfa la 01.08.2013, in domeniul testarea opiniei publice,serviciu care il prestez pe baza de contract cu prima incasare in septembrie,care este prima zi in care trebuie sa platesc cota de pensie ,somaj si sanatate
Va multumesc
Cand v-ati autorizat ca pfa nu ati depus declaratia 220 cu venitul estimat pentru anul acesta si nu v-a venit acasa decizia de impunere? Acolo aveti si termenele de plata pentru ratele din cursul anului. In principiu, se plateste pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Dar nu e nici o legatura intre termenele de plata a ratelor pentru impozitul pe venit si contributiilor sociale (sanatate si pensie) si cand realizati dumneavoastra incasarile pentru activitatea prestata. Puteti sa nu aveti incasari intr-o perioada si totusi trebuie sa platiti acele rate.
Contributie la somaj nu trebuie sa platiti.
Buna ziua,

Contributia la somaj este optionala.
CAS se plateste pe PFA daca nu sunteti deja asigurat , adica nu sunteti pensionar sau nu aveti CIM in alta parte pentru care se plateste CAS.
Obligatorii sunt impozitul pe venit si CASS.
In termen de 15 zile de la infintarea PFA trebuia sa mergeti la AFP de unde apartineti cu domicliul si sa depuneti declaratia 220 unde aveti posibilitatea sa optati pentru impozitare pe norme de venit ( norma de venit se stabileste in functie de cod CAEN) sau impozitare in sistem real ( baza impozabila se stabileste ca diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile).
Veniturile impozabile sunt cele incasate in exercitiul financiar de referinta ( atentie; nu facturate) , iar cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli achitate si care au drept de deducere cf cod fiscal).
Optiunea o faceti dumneavoastra analizand la tipul de activitate pe care il desfasurati ce forma de impozitare va avantajeaza mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru pfa (fara tva / servicii web) an 2012-2013 romeot27 romeot27 Buna, Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Impozite/contributii obligatorii p.f.a rares1984 rares1984 Buna ziua, As avea si eu cateva intrebari legate de obligatiile unui P.F.A: -dupa cat timp de la infiintare P.F.A trebuie sa depun la ANAF declaratia ... (vezi toată discuția)