avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil mostenit

Buna seara! Daca se poate as vrea sa stiu si eu mai multe detalii despre situatia de fata.Multumesc anticipat!
Tatal prietenuli meu a murit acum 3 ani si de atunci nu s'a facut succesiunea.Prietenul meu este singurul mostenitor.El a facut un pre'contract cu o doamna ca sa vanda garsoniera printr'o agentie.
Nu are actele care sa demonstreze ca are cadastrul si intabularea la apartamentul respectiv,dar cei de la agentie in pre contrat i'au scris numarul de intregistrare al cadastrului.As vrea sa stiu , daca se poate unde am putea merge sa scoatem un dublicat si in cat timp este gata pentru ca avem termen la vanzarea apartamentului.
A doua intrebare este daca a facut cerere pentru eliberearea succesiunii in cat timp este gata.
Si ultima intrebare este normal ca atunci cand primesti un avans de nici macar 5% din valoarea imobilui ca agentia sa'ti ceara cheile ca cel care cumpara apartamentul sa inceapa sa renoveze,cu toate ca tu inca platesti intretinerea si celelalte utilitati?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:31, 7 Septembrie 2013
Altul era subiectul intervenţiei mele:

Joha a scris:

Dezbateti succesiunea caci inca bunul nu apartine iubitului dvs, de abia dupa eliberarea certificatului de mostenitor va fi proprietatea dansului.

Despre asta vorbeam. Doar sublinierile îmi aparţin.

Bunul aparţine moştenitorului de la data deschiderii succesiunii.

Asta înseamnă că poate încheia o promisiune de v/c pe care este ţinut să o respecte.

Cît priveşte dreptul de dispoziţie, nu am afirmat altceva. Îl poate exercita doar după obţinerea certificatului de moştenitor şi înscrierea dreptului în CF.
sigur ca mostenitorul e proprietar din momentul deschiderii succesiunii
insa el poate dispune de bun doar in momentul eliberarii certificatului de mostenitor/de calitate
iar la spetza promisiunea de vanzare cumaparare e un act de dispozitie

tocmai ce imi povesteati domnule themis ca nu mai merge treaba cu consolidarea sau desfiintarea contractului de vanzare /cumparare daca ....ceea ce a fost vandut nu pica in lotul mostenitorului care a instrainat..acu zile

:)

milika a scris:

iar la spetza promisiunea de vanzare cumaparare e un act de dispozitie

tocmai ce imi povesteati domnule themis ca nu mai merge treaba cu consolidarea sau desfiintarea contractului de vanzare /cumparare daca ....ceea ce a fost vandut nu pica in lotul mostenitorului care a instrainat..acu zile

:)

milika, iconiţele, oricît ar fi ele de şturlubatice, nu ţin loc de argumente.

Presupun că stau de vorbă cu un jurist. Altfel, nu aş pierde vremea cu consideraţii teoretice. ªi, în calitatea dumneavoastră de jurist, vă întreb: de cînd este antecontractul (precontractul, chitanţa de mînă sau cum vreţi să-i spuneţi în limbaj popular - promisiune sinalagmatică de vînzare-cumpărare, dacă e să-l definim într-un limbaj mai complex) un act de dispoziţie? Transmite el vreuna dintre atributele dreptului de proprietate? Este el un act translativ de drepturi reale? Care sunt normele de drept care ar permite o asemenea concluzie?

Răspunsul este simplu şi categoric: NU. Nici măcar dacă e încheiat în formă autentică, antecontractul nu este un act de dispoziţie.

Antecontractul dă naştere unei obligaţii de a face. Adică, mai concret, obligaţiei de a încheia pe viitor actul de dispoziţie, contractul de vînzare-cumpărare.

Aştept argumente de drept. De glumiţe şi de emoticoane mi-e plin podul.

Despre vînzarea bunului indiviz de către unul dintre coproprietari, altădată. Nu e nici locul, nici speţa potrivită.
eu am zis..cititi bine cu ochelarii afisati dar nu coroborati la fel cel putin aici

in opinia dvs precontractul e act de administrare sau conservare?
intreb asta ca sa nu imi bat capul cu felurite acte si conditii ale actului juridic civil
Si daca stimate themis se dovedeste ca fiul nu a facut declaratie de acceptare expresa a mostenirii si nici nu poate demonstra ca a acceptat tacit sau chiar a renuntat la mostenire prin declaratie autentica. Si daca tatal a Mai avut si alt copil din Afara casatoriei.... Ipotetic vor bind....
Se naste acest drept al fiului de la decesul tatalui este adevarat insa depinde si de acei daca.....asta daca stam ca bunicutele in week end sa pandim la colt de banca fiecare trecator....

Alte discuții în legătură

Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota mostenita dorinantik dorinantik Exista 4 mostenitori,succesiunea s-a inchis iar unul dintre ei doreste sa scape de cota ce i revine,ceilanti 3 nu au banii, a intervenit un vecin si spune ca ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - probleme cu promitentul cumparator anamaria08 anamaria08 In primavara anului 2008 am semnat un antecontract de vanzare cumparare in care ma obligam sa'i vand un teren extravilan prominentului cumparator pentru care ... (vezi toată discuția)