avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata daune morale + materiale + chelt. de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata daune morale + materiale + chelt. de judecata

Buna ziua,

In urma unui proces civil (accident), sunt indreptatit sa primesc daune morale, materiale si cheltuieli de judecata de la parat (persoana fizica).
S-a emis hotararea cu drept de recurs.Ma puteti ajuta cu 2-3 informatii va rog :

1) Daca nu face niciunul din noi recurs, care este termenul de plata a daunelor stabilite si cum pot sa-l determin sa le plateasca?Daca nu se conformeaza din oficiu si voi fi nevoit sa apelez la un executor, va plati el onorariul acestuia?Are de suferit in vreun fel daca nu se sinchiseste sa-si indeplineasca obligatiile?

2) Daca face el recurs, care este termenul estimat (judecatorie in bucuresti) pentru pronuntarea recursului?
Cel mai recent răspuns: Dinca oana , utilizator 14:18, 4 Februarie 2023
Nevermind a scris:

1) Daca nu face niciunul din noi recurs -a ; care este termenul de plata a daunelor stabilite -b ; si cum pot sa-l determin sa le plateasca?-c ; Daca nu se conformeaza din oficiu si voi fi nevoit sa apelez la un executor, va plati el onorariul acestuia? -d ; Are de suferit in vreun fel daca nu se sinchiseste sa-si indeplineasca obligatiile?-e ;

2) Daca face el recurs, care este termenul estimat (judecatorie in bucuresti) pentru pronuntarea recursului?



Răspuns :
1.
a-rămâne definitivă și se poate solicita executarea; b-în interiorul a 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii, să NU depășiți acel termen ca să nu pierdeți dreptul câștigat ; c-să-l notificați în scris (formulați 2 exemplare, expediați unul recomandat cu Confirmare de primire) printr-o Notificare cu somație (îi acordați un termen rezonabil până la care să execute hotărârea, îl avertizați că peste acel termen îl veți executa silit prin executorul judecătoresc și că, toate eventualele cheltuieli făcute le va suporta) ; d-NU/DA, aici pot fi două variante funcție de cum puteți negocia cu executorul, variante : 1) îl va socoti executorul și-l va recupera de la el odată cu executarea ; 2) veți achita dvs. anticipat executorului și-i veți primi la executare ; e-NU.E un proces civil și nu poate fi sancționat decât executându-l forțat dacă el NU înțelege de bună-voie.
2.
poate 7-9 luni dar mai sigur peste un an.Nimeni nu poate cunoaște, situația depinde de mai mulți factori.
Hotararea judecatoreasca nu este definitiva si executorie ( este susceptibila a fi atacata cu recurs ).

In termen de trei ani de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, dumneavoastra, in cazul in care nu va exista o plata benevoala,aveti dreptul de a solicita, in temeiul titlului executoriu, executarea silita.



A fost introdusa societatea asiguratoare in cauza, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala?

In caz afirmativ, aceasta este obligata, in limita plafonului legal , in solidar cu inculpatul,la plata daunelor materiale si morale, cat si a cheltuielilor judiciare .

In cazul in care societatea asiguratoare nu a participat la procesul penal dedus judecatii, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, inculpatul este obligat sa acopere prejudiciul cauzat, actiunea civila alaturata celei penale fiind admisa, in tot sau in parte.

Inculpatul este tinut a recupera prejudiciul cauzat cu toate bunurile detinute , prezente si viitoare.

Executoarea silita va fi incuviintata in toate formele sale.

In fata instantei de control judiciar inculpatul poate solicita reducerea pretentiile de naturala pecuniara, reprezentand daune morale si materiale.

Succes.




Multumesc pentru raspunsuri !
Procesul a fost intre mine si el (proces civil), in mare parte pentru daune morale.Desi a fost vinovat, nu avea asigurare RCA, astfel va suporta daunele personal.
Nu inteleg fraza de mai jos, o puteti explica mai ,,simplu'' va rog? Inteleg ca, desi va exista o hotarare definitiva si irevocabila (dupa ce se va pronunta si recursul - daca el solicita recurs), suma poate fi modificata ulterior?

''In fata instantei de control judiciar inculpatul poate solicita reducerea pretentiile de naturala pecuniara, reprezentand daune morale si materiale''



Ce se poate face daca cel care are sa de-a daune morale nu are nimic pe numele lui si nu are nici serviciu ?.Precizez ca victima a rama
s orb cu ochiul drept

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale pentru vatamare corporala pentru succesor? Popa_Jenica Popa_Jenica Buna ziua.Tatal meu a avut un accident auto la 01.01.2013.In urma acestui accident am deschis un dosar de vatamare corporala la o societate de ... (vezi toată discuția)
Recuperare daune morale si materiale ContSters75393 ContSters75393 Cum se pot recupera aceste daune daca inculpatul dupa 2 saptamini de la hotarirea ce a avut loc in recurs nu da nici un semn ca ar avea de gind sa respecte ... (vezi toată discuția)