avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vanzare fara acordul proprietarului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vanzare fara acordul proprietarului

cum se pedepseste o persoana atunci cand aceasta vinde un bun fara acorul propietarului
Noul cod civil:

Art. 1683
Vânzarea bunului altuia
(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.
(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.
(3) Dacă din lege sau din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul dobândirii bunului de către vânzător sau al ratificării contractului de vânzare de către proprietar.
(4) În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese.

Daca prin pedeapsa va referiti la un aspect penal, exista varianta prevazuta si pedepsita de codul penal la art. 215 alin. (3) privind inselaciunea in conventii.
"inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate."(inchisoare de la 6 luni la 12 ani.)
Din punct de vedere civil, pentru contractul respectiv se poate poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi eventuale daune-interese.
problema sta in felul urmator : este vorba despre o persoana care este propietar de animale iar fiul acesteia a vandut din animale fara ca acesta sa ceara acordul
Este penal. Se cheama furt.
care este peseapsa pentru aceasta infractiune
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
cmarian90, utilizator

Alte discuții în legătură

Situatie vanzare teren, proprietar cu certificat de handicap (dementa alzheimer) ovidiumajina ovidiumajina Buna ziua, Situatia cu care ne confruntam momentan e urmatoarea: 1 avem cumparator pt un teren de 4700 mp in Craiova 2 pe titlul de propietate sunt ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Produs comandat fizic in magazin si dupa 5 saptamani mi se comunica faptul ca nu se mai fabrica acel produs User3211 User3211 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie. In urma cu 5 saptamani am comandat fizic din magazin mobilier platind cei 30% avans (aveau si expus produsul ... (vezi toată discuția)