avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PENALITATI stipulate in contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PENALITATI stipulate in contract

Imi spune cineva ca o firma a avut probleme (cred ca in cadrul unui audit, sau control - garda financiara ), cerandu-i-se facturile de penalitati emise in baza contractelor, in care stipulau penalitati de intarziere in cazul intarzierii la plata. Aveau multe creante neachitate...trecute de termenul de scadenta, pentru care nu emisesera facuri de penalitati.
Se poate sa ai probleme pt chestia asta? La firma la care lucrez am inserat in contracte si penalitati, dar nu cred ca ma poate amenda cineva ca nu le-am perceput !!! Le las in contract ca sa pot uza de ele in cazul in care dau un client in judecata si cand evident vreau pe langa debitul principal si penalitatile aferente.
O varianta ar fi sa modific, prin a stipula ca imi rezerv dreptul de a percepe penalitati in caz de intarziere, dar totusi as vrea sa las neschimbat, si anume ca percep penalitati, nu ca imi rezerv dreptul sa....
E o problema ca le inserez in contract, ca fiind obligatorii, dar ca fac uz de ele optional? Voi ati auzit de vreo firma sa aiba dificultati? Sa i se ceara emiterea facturilor de penalitati pentru a se incadra in normele legale? Eu una...nu! E prima data! Astept parerile voastre si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 11:58, 20 Aprilie 2010
Inteleg ca bugetul e in foame mare, dar chiar sa ne apucam sa tropaim in asemenea hal cu bocancii peste principiul libertatii de vointa, e prea de tot. (si eu simt aceeasi nevoie de a iesi din tipare, cat priveste limbajul juridico-pompos, pentru ca am scris vreo cateva zile bune la o lucrare de dizertatie si mi s-a cam luat).

Pe marginea problemei puse in topicul acesta as putea, de asemenea, sa scriu pana mai pe seara si tot n-as termina.

De unde sa incep? De la etimologia termenului daune-interese care provine din latinescul id quod interes?
Sau de la PRIMUL articol din Codul civil dedicat efectelor obligatiilor (1073 C.civ) si care particularizaza un DREPT al creditorului la daune (adicatelea o indreptatire si nu o obligatie)

Si apoi, perceperea penalitatilor depinde si de aprecierea pe care EU, CREDITOR, o am asupra culpei debitorului. (pentru ca oricum ar vrea cineva sa le boteze ele reprezinta totusi o forma de raspundere civila, care nu e straina de culpa. A! se-ntampla sa fie prezumata ori prejudiciul sa fie determinat anticipat prin clauza penala...dar prin asta n-am terminat cu elementele raspunderii).

Vrea vreun Gheorghe sa-mi cenzureze dreptul de optiune si puterea de a aprecia? Sa fie sanatos!

Daca pentru o sanctiune mult mai drastica - desfiintarea contractului pentru neexecutare - legea zice ca un creditor "are alegerea sau sa sileasca pe cealata parte a executa...sau sa-i ceara desfiinatarea cu daune interese" cu atat mai mult ar avea-o in materie de penalitati pentru intarziere.

Ca doar romanii ziceau: qui potest plus potest minus.
Daca rezolutiunea/rezilierea presupune o apreciere libera a creditorului (putand inlatura aplicarea acestei sanctiuni, pentru ca ... asa vrea el) cine zice ca n-ar putea sa aprecieze liber daca vrea sau nu vrea penalitatile din contract stipulate in favoarea lui? Nenea cu controlul? O asemenea pretentie nu poate fi intemeiata juridic. (parerea mea).
Mobilurile pihologice ale creditorului pot fi foarte variate, iar cenzurarea manifestarii de vointa de a renunta la un DREPT propriu nu prea vad cu s-ar putea sustine.
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc si dvs, dna. Romascanu, pentru detalierea raspunsului pe care mi l-ati acordat. Intr-adevar...este vorba de o indreptatire , un drept pe care il am, nu de o obligatie de a emite facutri de penalitati, la fel vad si eu lucrurile.

Oricum, a fost placut sa putem discuta putin pe acest topic. Fiti aproape, urmeaza sa vin cu inca unul :).
Intotdeauna e util sa afli si alte pareri, care daca mai si coincid cu ale tale...deja ti se ofera confirmarea de care aveai nevoie. Va multumesc tuturor
Un sfat prietenesc, daca aveti stipulate in contrat penalitati, atunci, faceti un act aditional de renuntare la facturarea penalitatilor.Sunt mai multe principii contabile pe care o societate le-ar putea incalca prin nefacturarea penalitatilor, asa cum si neconstiuirea unor provizioane ar putea duce la denaturarea veniturilor si cheltuielilor viitoare ale societatii si in consecinta la o imagine nefidela a patrimoniului, ceea ce ar conduce la un rezultat nereal cu repartizari de profituri nereale, interzise de lege.Pe tema asta se poate discuta o zi intreaga...
Buna ziua,
Revin la subiect: in contract sunt stipulate penalitati de intarziere, dar nu le-am facturat deoarece nici factura nu a fost platita integral (mi se pare normal sa facturez penalitatile dupa ce s-a efectuat plata, pt a stii exact pana la ce data sa facturez penalitati). Intre timp firma a intrat in insolventa, ne-am insris la masa credala cu factura restanta si penalitatile aferente, dar nu am emis factura pt aceste penalitati. Firma intrata in insolventa a facut recurs la Curtea de Apel, invocand legea contabilitatii, si spun ca nu recunosc aceste penalitati pt ca nu sunt facturate (desi Tribunalul considera ca nu e necesara emiterea facturii pt penalitati, acestea curgand conform conventiei partilor). Vad ca subiectul este interpretabil, avand adepti de ambele parti. Care e baza legala pt a nu fi nevoie de facturarea penalitatilor?
DAIANA_ a scris:

In ceea ce priveste legea mentionata de dl. Iaris, 469/2002, stiu ca imi da dreptul ca pentru intarzierea la plata, pe langa debit sa percep si penalitati , iar pe langa acestea cf. art. 4 alin. 2. sa cer si daune moratorii/ compensatorii.

Legea 469 / 2002 a fost abrogata de L 246 / 2009 la data de 03.07.2009

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)