avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde se delimiteaza raspunderea asociatiei si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde se delimiteaza raspunderea asociatiei si intervine raspunderea proprietarului

Ne confruntam (asociatia de proprietari) cu o problema,tehnica sau de interpretare. La WC-ul de serviciu s-a spart teava de alimentare cu apa rece dupa teul din coloana dar pana in robinet. Dupa unii este responsabilitatea asociatiei dupa altii este a proprietarului. Doream sa stiu daca este reglementata legal si care este articolul din lege. Va multumesc si astept raspunsul domniilor voastre. Cu stima
Cel mai recent răspuns: poparlan , utilizator 15:52, 16 Septembrie 2013
Teava, de obicei orizontala, de dupa T-eu este a proprietarului. Vedeti, tocmai aceste ”mici” amanunte trebuiesc bine stipulate in regulamentul de functionare al as. prop.
Dar care sunt ”unii” si care sunt ”altii”? Care este raspunsul conducerii as. prop.?
In alta ordine de idei, asemenea defectiuni sunt de obicei foarte rare, asa ca de ce sunt atatea discutii?
Va dau un exemplu: pana la contoriazarea apartamentelor, din proiectare, vasele WC erau alimentate din teava verticala, printr-o tevusca de 15 mm, printr-u T-eu, undeva mai sus (la nivelul vasului WC, cum erau pe vremea aceea), probabil pe motiv de economie. Cum acea tevusca era foarte fragila, la blocurile noastre P+10, presiunea fiind foarte mare (peste 5 barr), de multe ori aceste tevi cedau si se produceau adevarate inundatii, mai ales daca nu erai acasa in acel moment si nu se gasea nimeni sa opreasca apa. Sigur, avand in vedere si pretul f. scazut al apei ( anii 70-90), ”pierderile” erau trecute la comun... Ei, acum s-au mai schimbat mai multe lucruri, mai ales legislatia, preturile/costurile, precum si mentalitatea oamenilor.
Deci, aceste ”mici” amanunte trebuiesc bine stipulate in documente de lucru si de fiecare data trebuiesc tratate la fel. Deci ce este teava verticala montata in gheu, este teava comuna, iar de la T-eu, pe orizontala, este a proprietarului. Puteti stabili si alte reguli, faza este sa fiti perseverenti, iar toate aceste lucruri sa fie cunoscute de catre toti proprietarii.
Instalatia verticala apartine partii comune
De la nivelul piesei de legatura dn instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv responsabilitatea apartine proprietarului
Va multumesc pentru raspuns. Din nefericire contra sunt cei care au inudat, problema serioasa acum incepe deoarece unul dintre cei care au fost inundati este asigurat iar asiguratorul solicita o adresa din care sa reiasa cine se face vinovat de aceast incident. Eu am preluat "presedentia" de 2 luni iar fostii executivi nu au stipulat nimic in sensul asta, iar d.p.d.v. legal nu este reglementat si fiecare are propria versiune. Singura "scapare" este probabil o adunare generala in care sa se STABILEASCA CLAR cine raspunde. Multumesc
Ca sa stabiliti logic si concret ce este proprietate comuna si ce este proprietate individuala faceti urmatorul rationament:
- daca se inchide apa oriunde de-a lungul tevii orizontale va fi lipsit de apa numai proprietarul care si-a tras apa din verticala prin acea teava, deci aceea este proprietatea lui individuala.
- daca se inchide apa pe verticala sunt lipsiti de apa toti locatarii de pe coloana respectiva. Deci teava comuna este aceea verticala, inclusiv col. "T", cum este denumit "T"-ul de conectare.

Robinetul pe teava orizontala este montat pentru ca, in caz de probleme la instalatia proprie sa inchida alimentarea cu apa ca sa poata lucra instalatorul. Acest robinet poate fi plasat oriunde de-a lungul orizontalei si nu este un reper pentru limita de proprietate.

Eram sigur ca aceasta este speta... nu trebuie sa dati nicio relatie firmei de asigurari. Chiar nu aveti nicio obligatie fata de acestia. In mod normal firma de asigurari, trebuie sa plateasca daune asiguratului. Daca nu vrea sa plateasca din buzunarul propriu, firma trebuie sa apeleze la instanta, instanta care-i v-a obliga sa se faca o expertiza tehnica. Ei, aici este ”cheia” problemei. Daca ati fi avut stipulat pe undeva ca teava orizontala este in reponsabilitatea proprietarului, banuiesc ca ar fi fost indeajuns, altfel trebuie apelat la specialisti, iar instanta nu mai are ce face si gaseste imediat vinovatul... Vinovat este un fel de a spune, pentru ca ce vina ar avea un proprietar daca se sparge o teava, ca este acasa sau nu? Vedeti, cam toti trebuie sa ne asiguram proprietatea si atunci mai putem scapa de unele neajunsuri ca cele semnalate de dvs.
Succes!

Alte discuții în legătură

Delimitare parte comuna aoa aoa salutare, am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): ... (vezi toată discuția)
Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)
Problema cu teava colectoare de la wc androidu androidu Eu am o problema, Vecinul de linga mine are teava fisurata, mai exzact teul care face legatura intre wc ul meu si wc ul lui si trebuie schimbata ,iar ... (vezi toată discuția)