Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.
Pentru irenatanase.
Varianta buna: daca nu sunt neintelegeri intre mostenitori mergeti la notar si obtineti fara probleme certificatul, chiar daca au trecut 6 luni.
Varianta rea: unul dintre mostenitori poate sustine si proba ca numai el a acceptat mostenirea in termenul de 6 luni si ceilalti o pierd daca nu pot dovedi acelasi lucru.
Pentru mgb1ro
Masa succesorala se compune din jumatate de casa (calalata jumatate apartine mamei fiind cumparata cu sotul ei impreuna).
Din jumatatea tatalui, mama primeste 1/4.
Ceea ce ramane - adica 3/4 din jumatate - se imparte in mod egal intre dvs si fiul fetei decedate. (pentru ca si dvs si fata decesata sunteti fii aceluasi tata mort. Sper ca n-am inteles eu gresit).
Mergeti la notar dvs si mama, notarul il va cita pe fiul ratacitor. Nu vrea?..sa fie sanatos...si ziceti Bogdaproste.
Oameni buni nu va jucati cu renuntarile ca nu va mai puteti razgandi...
Buna ziua,
pentru inceput imi cer scuze pt 'reinvierea' acestui topic, insa am o problema.
Parintii mei au vrut sa imi faca acte pentru mostenire pe apartamentul lor, insa am intarziat si tatal a decedat.
precizez ca eu am o sora, acum ce mai este de facut pentru a obtine un procent mai mare din mostenire (un apartament 2 camere),precizez ca mama tot mie doreste sa imi faca succesiune??
Si care este maximul de mostenire pe care il pot obtine?
Va multumesc.
Succesiune - unicul fiu
lock
Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu.
Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)