avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune / mostenire

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.

Multumesc anticipat,

Mihai

Cel mai recent răspuns: selected , utilizator 15:16, 27 August 2007
singurul bun care a ramas dupa tata si va ramane si dupa mama e acel apartament de 2 camere?
pai da....apartamentul cu ce contine el...

am inteles ca nu mai e nici o sansa sa se poata face acte pt fiu...singura sansa e ca mama sa cedeze partea ei fiului acesta detinand 83% din mostenire dupa moartea acesteia...(si ma intereseaza ce acte sunt necesare pt asta)

oricum alta intrebare....am inteles ca e un timp de 6 luni in care fiul/fiica trebuie sa rezolve problemele astea....nu?daca in 6 luni fiica nu cere nimic ce se intimpla?
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2007
alex2k8, utilizator
In primul rand exista notiunea de acceptare tacita a succesiunii ceea ce inseamna ca pentru mostenitorii care au preluat bunurile nu exista un termen in vederea dezbaterii la notariat.pentru toti ceilalti termenul este de 6 luni. In al doilea rand , in ceea ce priveste apartamentul , cea mai simpla cale este ca toti mostenitorii sa accepte succesiunea si apoi sa faca un act de vanzare cumparare pentru cotele pe care le detin (In cazul in care toti succesorii sunt de acord).Cand mama vinde cota mostenita poata sa includa si cota sa .Exista si varianta donatiei dar e supusa atacului , iar parintii nu pot renunta la toata averea lor. Prima varianta e cea mai sigura dar cea mai costisitoare. Se poate face si renuntarea la succesiune pentru cota tatalui , dar ramane in discutie cea a mamei. Tot act de vanzare cumparare sau cu clauza de intretinere.Orice testament ar face e atacabil de catre celalalt copil sau mostenitorii sai.

In primul rand exista notiunea de acceptare tacita a succesiunii ceea ce inseamna ca pentru mostenitorii care au preluat bunurile nu exista un termen in vederea dezbaterii la notariat.pentru toti ceilalti termenul este de 6 luni. In al doilea rand , in ceea ce priveste apartamentul , cea mai simpla cale este ca toti mostenitorii sa accepte succesiunea si apoi sa faca un act de vanzare cumparare pentru cotele pe care le detin (In cazul in care toti succesorii sunt de acord).Cand mama vinde cota mostenita poata sa includa si cota sa .Exista si varianta donatiei dar e supusa atacului , iar parintii nu pot renunta la toata averea lor. Prima varianta e cea mai sigura dar cea mai costisitoare. Se poate face si renuntarea la succesiune pentru cota tatalui , dar ramane in discutie cea a mamei. Tot act de vanzare cumparare sau cu clauza de intretinere.Orice testament ar face e atacabil de catre celalalt copil sau mostenitorii sai.

Nu este nicio diferenta intre donatie si vanzare, nici la costuri si nici la posibilitatea de desfiintare... Iar cu privire la clauza de intretinere... cam greu, trebuie pastrate chitante, dovezi... #-o
in urma decesului bunicului meu, s-a convenit intre copii acestuia sa imparata mostenirea ce consta intr-un apartament in care locuiesc unii dinte mostenitori. ce hartie trebuie intocmita intre mostenitori care sa garanteza angajamentul acestora de a platii sumele stabilite amiabil in termen de 4 luni.

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune - unicul fiu lock lock Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu. Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)