Domnilor,
Pe ce articol pot intemeia capatul de cerere "obligatia angajatorului de a-mi face" plata salariului meu ? - este un litigiu de munca.
Va multumesc !
ioancar a scris: "...dar, a trimis un email în care a arătat că nu am bani de primit, pentru că, am fost în perioada de probă."
Conform codului muncii, angajatorul este obligat sa inregistreze CIM in REVISAL cu cel putin o zi inainte de a primi lucratorul la munca.
Inteleg ca angajatorul nu v-a incheiat CIM in forma scrisa. Chiar fiind in perioada de proba, trebuia sa aveti CIM semnat, deci trebuie sa fiti platit. Mediatorul a acceptat "gogoasa" angajatorului ?
Anexati PV de cercetare al ITM, in copie certificata de autenticitate. In urma sesizarii dvs. trebuia sa primiti de la ITM o copie a PV de cercetare/ un raspuns oficial la sesizarea dvs. Daca nu ati primit, solicitati in scris la ITM sau mergeti in audienta la inspectorul sef al ITM.
In acest PV al ITM trebuie sa existe referire la obligarea angajatorului de a va intocmi CIM si aplicarea de sanctiuni contraventionale, daca sesizarea dvs. a fost corecta.
Temeiurile de drept ale cererii sunt :
- art.16 alin.1 si 2 C.mun.
- art.40 alin.2 lit.c si f C.mun.
- art.161 , art.164 alin.4 C.mun.
- art.253 C.mun.
- art.2 alin.1 , art.3 alin.2 si art.4 alin.1 lit.a din HG nr.500/2011
II. În data de 19 august 2013 - am fost concediată verbal, fară preaviz, la sfârşitul programului, la ora 21:30. Concedierea mea, a fost făcută de doamna administrator al S.C. ... S.R.L., utilizându-se cuvântul „concediere”, în următorul context : „ - Draga mea, vezi bine că n-am vânzare suficientă, aşa că, îmi pare rău, dar …esti concediată!”
Arăt faptul că, nu a existat nici o condică de prezenţă, în care să pot semna de venire şi de plecare de la lucru, în perioada în care eu am prestat muncă continuă.
M-am implicat cu propuneri concrete, de a diversifica sortimentul de produse propuse spre vanzare cu consum „pe loc” şi „pentru acasă”.
În acest sens, am făcut propuneri scrise, detaliate pe tipuri de produse finite, de sezon, cu propunere de preţ de vânzare către client.
1) Pentru dovedirea raporturilor juridice de muncă, dintre mine angajat şi angajatorul meu, am apelat imediat ce am văzut că S.C. .... S.R.L., întârzie nefondat, cu semnarea Contractului individual de muncă, pe durată nedeterminată al meu, la Inspecţia Teritorială de Muncă, care, în raspunsul trimis mie, arată :
"Din documentele prezentate de reprezentantul S.C.... S.R.L., s-a constatat că nu se face dovada existenţei raporturilor juridice de muncă între dumneavoastra şi societatea sus menţionată."
2) După concedierea mea, am apelat la un mediator căruia, angajatorul meu, S.C.... S.R.L., prin administratorul legal, îi prezintă o altă versiune a situaţiei de fapt : "...vă comunicăm că între societatea noastră şi doamna respectivă nici un conflict. D-na Ioan a dat curs unei solicitări a societăţii de angajare personal şi a dat o probă de lucru la care, din păcate, nu a întrunit calităţile solicitate. Între societatea noastră si D-na Ioan nu există nici un angajament, iar orice solicitate materială a dânsei, este fără temei deoarece dânsa s-a aflat în perioada de probă conform CM ", conform emailului trimis de pe adresa....
Conform Codului Muncii , perioada de proba constituie vechime in munca si este cuprinsa in perioada de acivitate la un angajator.
Intr-adevar, Codul Muncii - art.29 alin.1 si 2 - dispune ca , contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea. Insa , modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
Daca angajatorul sustine ca v-ati aflat in perioada de proba , atunci va sunt incidene dispozitiile art.31 alin.4 C.mun., si anume: Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Tot din Codul Muncii va redau:
Art. 39.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
...
Art.40
...
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
.....
Mulţumesc "freeelis"!
Mă rog pentru sănătatea dumneavoastră !
Susţinerile angajatorului meu, sunt mincinoase.
Perioada de probă, a fost numai de o zi.
În meseria de bucătar, se vede rapid, dacă eşti sau nu eşti capabil, pentru activitatea pentru care te laşi examinat.
Se ridică întrebarea cum fac eu, salariat fără c.i.m. semnat, dovada în fata instanţei, că nu mai eram în perioada de probă şi că, lucram într-un raport de muncă pe durată nedeterminată, - conform convenţiei verbale, stabilită cu angajatorul, pentru care, repet, nu aveam c.i.m., neîncheiat din vina exclusivă, a acestui angajator al meu, care a arătat realitatea aceasta, în mod convenabil lui, delegaţiei de la I.T.M. Bucureşti, chemată de mine ?
Pot proba numai cu depozitia unor martori.
Concediere
valcris
Buna ziua. Am angajat o persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 10.11.2011. In contract este specificat faptul ca perioada ... (vezi toată discuția)