avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua. Am angajat o persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 10.11.2011. In contract este specificat faptul ca perioada de proba este de 30 zile calendaristice.
In cazul in care aceasta persoana nu corespunde postului respectiv, ea poate fi concediata dupa cele 30 zile de proba ? Ce pasi trebuie facuti pentru a o concedia ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 25 Noiembrie 2011
Codul Muncii:
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
Nu este nevoie sa va complicati cu o concediere, mai ales ca ar fi vorba de concediere pentru necorespundere profesionala.
Este suficient sa stiti ca in perioada de proba oricare din parti, asadar si angajatorul, poate inceta relatiile de munca dintre parti printr-o simpla notificare.
valcris a scris:

Buna ziua. Am angajat o persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 10.11.2011. In contract este specificat faptul ca perioada de proba este de 30 zile calendaristice.
In cazul in care aceasta persoana nu corespunde postului respectiv, ea poate fi concediata dupa cele 30 zile de proba ? Ce pasi trebuie facuti pentru a o concedia ?
Va multumesc.


Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, potrivit art.31 alin.3 C.mun.

In acest sens, angajatorul va emite o notificare prin care i se aduce la cunostinta salariatului incetarea raportului de munca.

Emiterea notificarii privind incetarea contractului individual de munca, in temeiul art. 31 alin. (3) C. muncii trebuie sa se realizeze, cel tarziu, in ultima zi a perioadei de proba.
Va multumesc pentru raspunsuri. Ma puteti ajuta cu un model de notificare de acest tip ?
valcris a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri. Ma puteti ajuta cu un model de notificare de acest tip ?


Angajator ............................................................................................. Adresa ..................................................................................................

Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../..... C.U.I. ....................................................................................................

Telefon: ......................................./Fax: ..............................................

Nr. ./ ..

DECIZIE DE INCETARE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - NOTIFICARE IN PERIOADA DE PROBA

S.C. S.R.L., persoana juridica romana cu sediul in ....... , str. . nr. ., bl. , ..sector ., nr. de ordine in Reg. Com. J ......./ ., CUI ..........................., reprezentata prin dl/dna ..................... in calitate de ................................,
Avand in vedere prevederile art.31 alin.3 C.mun.
Vazand si prevederile din contractul de munca referitoare la durata perioadei de proba a dlui/dnei .......................

Decide

Incetarea raportului de munca incepand cu data de ....................., potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, a salariatului/ei ..................................................... , angajat/a in baza c.i.m. nr...../............, in functia de........................................................... , legitimat cu CI seria .. nr. eliberata de . la data de ., CNP...................................... ,

Prezenta decizie de incetare a raporturilor de munca poate fi contestata in termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicarii acesteia, la Tribunalul .................................

Semnatura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fii concediat un salariat in perioada de proba ? lia sfercea lia sfercea As dori sa stiu daca poate fii concediat disciplinar un salariat in perioada de proba deoarece a incalcat grav fisa postului, regulamentul intern si a adus ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)
Anulare contract se munca după o zi cristina_blotor@yahoo.com cristina_blotor@yahoo.com Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe data 10/03/2020,la un call-center, am făcut o zii de formație , însă vreau sa renunț, Menționez ca in ... (vezi toată discuția)