buna ziua,
aflindu-ma in timpul serviciului inpreuna cu un coleg pe camionul pe care lucrez, fiind noapte, am considerat ca fiind o stare de necesitate fiindu-mi viata pusa in pericol, evitarea unui scuar de pe mijlocul drumului asfel rasturnindu-ma.Dupa acest incident colegul meu a avut 11 de spitalizare iar pina in momentul de fata avind 22 de zile de ingrijiri medicale.Fiind sub presiunea angajatorului si amenintindu-l cu desfacerea contractului de munca(existind si o proba audio), colegul este fortat sa scoata certificat medico-legal.
intrebare- asupra carei incidente din codul penal ma incadrez cu aceasta fapta?
Raspundeti penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal.
Avand in vedere numarul de ingrijiri medicale ( care nu se confunda cu cele de spitalizare ) , plangerea penala prealabila trebuie depusa de catre persoana vatamata in termen de doua luni de la data cand a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.
Depasirea acestui termen duce la aprecierea plangerii penale prealabila ca fiind tardiva.
In situatia data, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila.
Impacarea partilor este o cauza ce inlatura raspunderea penala, este totala, definitiva, neconditionata ( vizeaza atat latura civila, cat si latura penala a cauzei ) si este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Evitarea unui obstacol poate reprezenta o circumstanta atenuanta judiciara, reala, avuta in vedere la individualizarea pedepsei.
Nu poate fi retinuta starea de necesitate, cauza care va exonereaza de raspundere penala.
Asadar, daca dumneavoastra si partea vatamata ajungeti la o intelegere, impacarea partilor poate duce la incetarea urmaririi penale sau la incetarea procesului penal .( art. 10 din Codul de procedura penala ).
In cazul in care partea vatamata se constituie parte civile, pentru recuperarea prejudiciului ce a fost cauzat, pretentiile materiale ale acesteia, reprezentand daune morale si materiale pot fi consfintite intr-o tranzactie.
Accident rutier -
kta87
Buna ziua , ma intereseaza ce contraventie sau amenda primeste persoana care a facut un accident rutier fara sa loveasca alte persoane masini. ex. urcand o ... (vezi toată discuția)